Opium Atelier
AVROTROS

Hedy Tjin

  1. Klassiekchevron right
  2. Hedy Tjin

Even voorstellen
Hedy Tjin is illustrator en grafisch ontwerper. Naast een fascinatie voor patronen en designs is ook de invloed van culturele en etnische onderwerpen aanwezig in haar werk. Ze windt er geen doekjes om en benadert haar onderwerpen direct, maar wel met een knipoog. Hedy blijft overwegend objectief in haar werk, waardoor ze de kijker in staat stelt om zijn eigen verhaal te vormen. Tjin heeft geruime tijd doorgebracht in Suriname, het geboorteland van haar vader. Sindsdien is haar werk veel kleurrijker geworden. Naast haar vrij werk maakte ze illustraties voor onder meer Het Parool, Trouw, de VPRO-gids, Viva, en het Surinaamse blad Parbode.

Torenkamerplan
Een jaar geleden vroeg schrijfster (storyteller) Neske Beks ( http://www.neskebeks.nl/ ) mij of ik illustraties wilde maken bij haar verhaal voor de verjaardag van Amsterdam, voor de OBA en Gemeente Amsterdam. Toen zijn de karakters Sala & Monk geboren. Sala & Monk zijn een tweeling die hun vader voor het eerst gaan ontmoeten in het verhaal: De Gouden Middenweg: http://www.hedytjin.nl/salamonk.html

Deze samenwerking met Neske en Sala & Monk vroegen om meer! Dus toen hebben wij besloten, en de mogelijkheid gekregen, om van Sala & Monk een kinderboek met meerdere verhalen te gaan maken. Ik heb al heel wat illustraties gemaakt voor het boek, maar nog lang niet genoeg. De week in de Torenkamer wil ik gebruiken om weer full focus in de wereld van Sala & Monk te treden, en hun wereld verder tot leven te brengen in beeld. Mijn doel is om een groot deel van het illustratieproces te kunnen afronden in de Torenkamer.


Dag 1 - Maandag 5 november 2018
De eerste dag in de Torenkamer. Ik ga de komende week werken aan de illustraties voor het kinderboek ‘Sala & Monk’ dat ik samen met schrijfster Neske Beks aan het ontwikkelen ben.

De fietstocht ernaar toe voelt al lekker zodra ik het Vondelpark in fiets. Lekker geen auto’s, en gras en bomen. Aangekomen in VondelCS krijg ik het kamertje te zien. 2 tafels, een kruk, een stoel en een tafeltje met snacks (yesss!). Heerlijk, weinig afleiding. Ik stal mijn tekeningen, papier, stiften en pennen uit en ik begin zo snel mogelijk met tekenen om direct in mijn ‘obsessieve’ tekenflow te komen :) Dat is gelukt! De tussenstand van de eerste dag: al een aantal tekeningen gemaakt.


Dag 2 - Dinsdag 6 november 2018
De tweede dag in de Torenkamer. Het is warm buiten, en de zon schijnt. Het is gezellig in het Vondelpark en de zon schijnt de Torenkamer binnen. Ik ga weer verder tekenen, en hoop dat ik in dezelfde flow zit als gisteren. Wat blijkt: ik zit er nog lekkerder in dan gisteren. Ik begin te tekenen en wil eigenlijk niet stoppen om te lunchen. De ene tekening na de andere vloeit uit mijn handen en stiften. Toch maar even naar buiten voor frisse lucht. Wat zon in mijn gezicht en wat eten, om daarna weer snel door te gaan met tekenen. Ik denk dat ik zo goed als alle illustraties af heb voor het eerste verhaal. Dus vanaf morgen ga ik verder met het volgende verhaal.


Dag 3 - Woensdag 7 november 2018
De derde dag, het lijkt wel alsof ik elke dag meer in de tekenflow kom. Vandaag begin ik iets vroeger met tekenen, en voor de lunch heb ik al meer getekend dan ik de dagen ervoor gedaan heb. De karakters komen nog meer tot leven nu. Het boek begint in mijn hoofd al steeds meer vorm te krijgen. Ik ga ook wat experimenteren met de lay-out. Ik teken abstracte achtergronden en combineer ze in mijn computer met de illustraties. Rond 18:00 uur heb ik wel even behoefte aan een break. Daarna kan ik weer fris door.


Dag 4 - Donderdag 8 november 2018
Vandaag begin ik iets later, want ik merk dat ik erg veel gegeven heb de afgelopen dagen, dus ik moet even afstand doen. De zon schijnt weer, lekker!! Na een langzame opstart kom ik toch uiteindelijk weer in een productieve modus. Er rollen weer wat tekeningen uit, en ik ben er erg tevreden over. Ik heb vandaag voor 2 personages van het boek gekozen die ik de hele week nog niet getekend had. Elk personage is nu meer tot leven gekomen deze week! Het voelt erg raar dat morgen alweer de laatste dag is. :(

Dag 5 - Vrijdag 9 november 2018
De laatste dag is aangebroken. Het voelt dubbel: ergens vind ik het heel jammer dat het straks voorbij is, maar ik merk ook dat ik na 5 intensieve dagen van focus ook wel mijn maximum bereikt heb. Ik ben toch wel toe aan weekend, en even een paar dagen niet tekenen. Maar wat was het bijzonder en fijn! Zoveel tekeningen gemaakt; zo rond de 40 illustraties deze week. Ik merk dat de kwaliteit van de tekeningen elke dag beter wordt. Een grappige constatering, want meestal als ik veel dagen achter elkaar non-stop teken, zit er altijd wel een dag tussen dat er niets moois uit mijn handen komt, dat de lijnen gewoon niet doen wat ik wil. Maar deze week is dat gelukkig niet het geval geweest. Ik ga straks naar huis met een supertoffe ervaring en heel veel illustraties die hopelijk genoeg zijn om het boek van Sala & Monk mee te vullen! Bedankt Torenkamer, Opium en VondelCS!

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie