Opium Atelier

Sevilay Maria van Dorst

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Sevilay Maria van Dorst

Even voorstellen
Sevilay Maria van Dorst is fotograaf en gespecialiseerd in Collodion Wetplate techniek. Deze techniek komt uit 1851. Met uiterste precisie maakt zij haar eigen chemie en zorgt zij dat iedere hand gegoten plaat een kunstwerk is. Sevilay heeft fotografie gestudeerd aan de KABK en werkt inmiddels 10 jaar voor zichzelf.

Torenkamerplan
Naakt voor de Radio!

Tijdens mijn Torenkamerverblijf wil ik zes Amsterdamse Transpersonen fotograferen met mijn 11 bij 15 inch technische camera (Collodion Wetplate techniek). De Torenkamer verbouw ik tot donkere kamer zodat ik een ruimte heb om de hand gegoten zilverplaten te ontwikkelen. De maandag zal ik dan ook gebruiken om de ruimte lichtdicht te maken en zo in te delen dat er een donkere kamer van gemaakt kan worden.

Naakt betekent voor iedereen wat anders maar gaat in mijn proces om het blootgeven van jezelf. Het worden dus geen naaktportretten.

Dag 1 - Maandag 3 december 2018
Om zilverplaten te maken op locatie zonder mobiele doka moet ik creatief nadenken. Hoe maak ik het hier lichtdicht en zie ik toch nog genoeg om mijn platen te ontwikkelen? Daarbij wil ik de ruimte aantrekkelijk maken om in te werken en om van binnen en buiten in mijn ruimte te kijken. Ik maak vandaag van de Torenkamer mijn eigen Doka, met een rood masker kleurt de torenkamer ineens helemaal rood. Een totaal andere sfeer meteen. De hele dag ben ik in de weer geweest met mijn spullen hierheen halen.

De eerste bonus; eindelijk tijd om eens echt een ruimte om te toveren naar een ruimte voor mijzelf.

De eerste tegenslag; Mijn chemie is nog niet op de post aangekomen, ik zal dus de eerste dagen meer tijd hebben om mij te verdiepen in het onderwerp, dat wordt lezen :)Dag 2 - Dinsdag 4 december 2018
Mijn dag is vroeg begonnen. Nadat ik gister alles heb geïnstalleerd, werd het tijd dat ik mijn chemie ging filteren. Het weekend voor ik hier kwam heb ik een grote shoot gehad. Wanneer ik veel platen heb geschoten, moet ik mijn chemie doormeten en filteren. Het filteren gaat met trechters en heel veel watjes. Om het vuil uit het zilverbad te halen, zon je het zilver eerst. De dag begon zonnig, dus top, een paar uur lang heeft het zilvernitraat in de zon gestaan. Daarna heb ik voor meerdere malen het zilver gefilterd. Dit is erg tijdrovend, het gaat traag en maar daardoor was er veel tijd om research te doen naar mijn onderwerp Transpersonen.

De tweede bonus; Het was zonnig dus kon mijn zilverbad goed schoongemaakt worden.
De tweede tegenslag; Mijn bestelde chemie komt pas morgen aan :(


Dag 3 - Woensdag 5 december 2018
Het ritme te pakken, beweeg me steeds beter in dit kleine, maar zo fijne torenkamertje. Vandaag kwam Chris langs voor een portret. Licht zenuwachtig of alles nu goed zou zijn qwa chemische processen.

Rond half 4 kwam Chris aan, meteen de foto eerste foto’s gemaakt, want met de winter heb ik tot maar 5 uur licht van buiten.

Het paste allemaal precies in de torenkamer, millimeter werk, maar daarom juist zo te gek.

Met Chris lang nagepraat over zijn proces en hij deelde met mij mooie verhalen.

Dit beloofd een mooie week te worden, met speciale ontmoetingen en toffe foto’s!

Zin in!


Dag 4 - Donderdag 6 december 2018
Vandaag twee portretten gemaakt. Het was een beetje passen en meten, maar samen met zijn vieren pasten we net in de Torenkamer.
Doordat de ruimte zo klein is, kom ik meteen in gesprek en voelen mensen zich helemaal afgezonderd van de wereld.

Vandaag vertelde Mick mij dat hij Non-Binair is en dat er ook een teken is voor Non-binair zijn.
Non-Binair houdt in dat dat je je niet man en niet vrouw voelt. Mick slikt sinds 1 maand hormonen en sprak met mij over zijn maand.
Er komen van de hormonen verwarrende gevoelens naar boven, ik vind het heel bijzonder dat mijn modellen dit durven te delen mij.

De week vliegt voorbij, ik zit er lekker in, zo jammer morgen weer te vertrekken.


Dag 5 - Vrijdag 7 december 2018
In de vroege ochtend begonnen met een documentaire te kijken; Genderbende. Wat heerlijk dat ik de tijd kan nemen om een documentaire over mijn onderwerp te kijken. Jonah kwam vandaag op de foto, hij zit net in het proces van Transitie naar man. Zodra een transpersoon zich een andere gender voelt, mag je diegene al naar het andere geslacht noemen. Wat zeg ik, moet je diegene naar het andere geslacht noemen. Gender is niet alleen geslacht van uiterlijke vorm, maar vooral van innerlijke vorm.

De hele week heb ik goede informatie gekregen door de lange gesprekken met de modellen.

De laatste dag was echt te gek, mooi portret gemaakt en alle platen afgewerkt. Ik kijk terug op een hele mooie week en samenwerking met De Torenkamer.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie