Opium Atelier
AVROTROS

Martha Jane Settler

  1. Klassiekchevron right
  2. Martha Jane Settler

Even voorstellen
Martha Jane Settler is beeld en muziek in de breedste zin van het woord. Ze koos uiteindelijk om muziek te gaan studeren het Conservatorium van Rotterdam. In 2005 studeerde ze af met allemaal eigen composities. Ze is al die tijd te vinden in het alternatieve muziekcircuit en heeft zij veel opgetreden in binnen- en buitenland en albums gemaakt. Maar haar oude vertrouwde liefdes van het potlood, de verfkwast en later ook het maken van video’s laten haar niet los. Sterker nog, alles valt op zijn plaats en gaat een onlosmakelijk verbond aan met de muziek. De discipline staan niet langer op zich maar zijn een geworden. De teksten van de songs schilder en film ik. Mijn teksten zijn poëtisch maar beeldend.

Vanwege de maatregelen omtrent COVID-19 werkt Martha Jane deze week vanuit haar eigen atelier in plaats van in het Opium atelier.

Atelierplan
Deze week ga ik niet in de pipowagen, maar in mijn eigen woonkamer in retraite. Normaal zit ik thuis veel in de studio, maar dat is altijd in samenwerking. Deze week ben ik dus speciaal naar de woonkamer verhuisd omdat ik alleen wil werken. Ik start ook met een voor mij relatief nieuw muziekprogramma, omdat ik denk dat het me tot intuïtief componeren aanzet. Ik ga Nederlandse teksten gebruiken. Daarvan staan diverse opzetjes in mijn telefoon. Ik wil in die ideeën gaan grasduinen. Ik game richten op in eerste instantie 2 songs. Vaak werkt dat als een vliegwiel namelijk er komt er aan het einde wel een winnaar uit de bus.

Persoonlijk doel deze week: Ik heb in 2016 en 2018 wel platen met mijn band Martha Jane & the Talisman gemaakt, maar het is weer tijd voor een soloplaat. De laatste is namelijk al weer 10 jaar geleden, dus ik ben er inmiddels weer van overtuigd geraakt dat ik in mijn eentje geen muziek kan maken. Tijd om dat idee deze week sowieso een kopje kleiner te maken.

Dag 5 - Vrijdag 17 april

Opium Atelier: Martha Jane Settler - Dag 5

Moe maar gemotiveerd word ik wakker na een korte nacht. Gisteren heb ik de hele dag (en nacht) aan Het Leven Is Simpel gewerkt, maar deze ochtend neig ik toch erg naar De Zon. Die song is wel minder uitgewerkt, maar is misschien wel in betere staat om te laten horen vanavond.. En Je Tranen Lopen uit dan?

Het telefoontje van de redactie komt precies op het goede moment en ik hak de knoop door. Vanavond heb ik De Zon en Je Tranen Lopen uit radio-proof. En zo gaat het ook. Wat een geweldige week!

Vijf songs liggen op me te wachten en schreeuwen allemaal om aandacht. Beter kan ik me niet wensen. Ik ga komende tijd zeker doorwerken aan dit nieuwe solo album! To be continued.....

Idee foto: in hiding/out of hiding

Dag 4 - Donderdag 16 april

Dit was een heel lange dag. Wel een productieve dag. Rond 10:30 begonnen. Ik ben me gaan focussen op 1 song, namelijk Het Leven Is Simpel. Ik ben alle arrangementen gaan ordenen en ik heb er ook nog het een en ander bij gemaakt. Het wordt af en toe wel een wilde bedoening. In de zin van wildgroei.
Dus ik moet ook veel schrappen.

Het wordt me ook duidelijk dat ik morgen wel een resultaat ga hebben, maar dat het ook nog spannend wordt. Ik laat niet graag mijn brouwsels horen of mijn schilderijen zien voordat ze helemaal af zijn. Maarja dat is voor morgen. En nu is het heel hard tijd om te gaan slapen. 1:30u

Ik heb nog een leuke foto met een keukending gemaakt. Die doe ik erbij.

Dag 3 - Woensdag 15 april

Opium Atelier: Martha Jane Settler - Dag 3

Ik spreek met mezelf af dat ik eerst twee uur mag doen wat mijn organisme zegt dat ik moet doen: nieuwe liedjes maken.
Na die twee uur moet ik dan mijn muzikale ideeën gaan opruimen, anders blijft het zo’n rommeltje. “Ze” verwachten toch RESULTAAT op vrijdag. Is heel veel liedjes inarmzalige onuitgewerkte staat ook geen resultaat? Of moet ik een toonbaar, schoongeboend kind voorschotelen...

En inderdaad...Ik werk lekker door aan 2 nieuwe schetsen, en dan -zoals gezegd - stop ik (iets later dan afgesproken). Braaf ga ik ordenen.
Maar dit valt me zwaar! Mijn nieuw verworven kennis van het tweede scherm valt maar ten dele op z’n plek... frustratie alom.. dingen passen niet...lopen niet..
daarom heb ik dus zo een hekel aan dit gedeelte!!

Ik besluit een FTS manier the hanteren en importeer alle bestanden van het nieuwe programma in het programma dat ik al ken. Best of both worlds, want nu heb ik mijn intuïtieve manier van schrijven kunnen behouden. Daarna werk ik het af met het programma dat ik ken. (Voor de liefhebbers: normaal werk ik met Logic en nu dus met Ableton).

Jammer dat het een groot deel van de dag kost, maargoed, het is weldegelijk winst om hierachter te komen. Morgen weer een dag.

Oja, ik heb ook nog even gesport. Mijn favo steples gaat namelijk online door op woensdag. Erg goed als je even stoom moet uitblazen :D check de video haha!

Dag 2 - Dinsdag 14 april

Dag 2. Ik word meteen wakker met een idee van: Hoe nu verder? Ik heb gisteren zo lekker gewerkt. Drie ideeën uitgewerkt tot een punt dat ik niet echt verder kan zonder in detail te treden. Aangezien ik gisteren helemaal niet naar buiten ben geweest besluit ik maar eens eerst te gaan wandelen. Ik zie een mooie bloesem.
Zonder al te technisch te worden: het muziekprogramma waar ik mee werk, functioneert met 2 verschillende schermen. Ze hebben beide andere functies en mogelijkheden. Ik gebruik er tot nu toe maar 1. Ik besluit om vandaag tot een soort studiedag te bombarderen en het tweede scherm uit te gaan vogelen (daar neem ik anders toch nooit de tijd voor!). Wel spelenderwijs natuurlijk, want zo leer ik het liefst, maar YouTube is een geduldige schoolmeester.
Toch is dit niet erg bevredigend. Ik krijg ideeën voor liedjes, maar die laat ik los, omdat ik met mijn zelfopgelegde studie bezig ben. Ik schrijf nog wat ideeën voor teksten op die oppoppen, maar morgen doe ik het weer anders. Terug naar de flow en de muziek!

Dag 1 - Maandag 13 april

Opium Atelier: Martha Jane Settler - Dag 1

Vandaag ben ik om klokslag 10:00 begonnen. Verhuisd van mijn vertrouwde set up in de studio naar de woonkamer. Gisteren heb ik al alles aangesloten en werkend gemaakt. Iets wat je echt tegen kan houden als je daar ’s ochtends nog mee moet beginnen en het werkt allemaal niet. Maar nee, na een lekker ontbijtje met een goeie bak koffie braaf aan het werk. Ik heb er meteen zin in. Ik heb een plan. Ik zoek in mijn telefoon naar een idee voor een liedje dat ik een tijd geleden in mijn telefoon gebrabbeld heb ’s nachts.

“Welles Nietes touwtje trekken,
welles nietes eerst gezegd
zo lijkt het wel een spelletje
maar het is levensecht”

zing ik met een brakke nachtstem op de opname, maar het is echt wel bruikbaar. Ik besluit hiermee te beginnen en een beat te maken. Dat gaat eigenlijk best snel en ik ga door met een baslijn. Dat is mijn basis en dan komt de rest vanzelf wel. En dat klopt. Hier hou ik van. Schetsend verken ik de groove en de melodie en dat landt ook allemaal wel ergens.

Voor ik het weet heb ik rond 13:00 een coupletje, een refreintje en een wat vagere brug, maar dit is wel een liedje te noemen. “Je Tranen Lopen Uit” is de werktitel. En nu... Nu kom ik dus op moeilijker terrein. Ik herken dit punt. Eigenlijk het moment dat je stopt met schetsen en de boel echt gaat inkleuren en opzetten met verf. Lastig punt en ik moet beslissen of ik daar nu al zin in heb of dat ik lekker doorflow op deze manier en een volgend idee al schetsend op papier... in dit geval in noten de wereld in slinger. Ik neem een kop koffie en daarna besluit ik om een volgende opzet te starten. Eerst even lunchen en dan verder...

Van 14:00 tot ongeveer 16:00 werk ik aan mijn tweede idee. Werktitel: “Het leven is simpel”. Identiek op hetzelfde punt schiet de boel op slot... Lichte paniek. Wat moet ik nu.. Ik heb geen zin om nog een opzet te maken. Sterker nog, ik ben best productief! Ik heb 2 liedjes met couplet, refrein en brug. Tja en dan kom ik niet meer op gang. Maar ik weet niet of dat erg is. Ik ga iets doen wat helemaal niet gekund had misschien in de pipowagen, maar ik besluit een film te kijken. Een slechte misdaadfilm met Nicolas Cage. Meerrrr voorrrr mannen! Zegt een stoere mannenstem voordat hij weer verder gaat na een reclameblok. Misschien moet ik aan de teksten aan werken. Dat is ook nog maar een vage boel. Waar gaat het eigenlijk over? Ik lummel de avond door en ben blij dat het avondeten ook even een escape biedt. Straks gaan ze van de radio al bellen voor een interview. Ik besluit een beetje te bedenken wat ik eigenlijk wil gaan zeggen over dit project.. Wat is de kern? Waar ben ik mee bezig? Na een leuk introducerend interview besluit ik toch nog even weer achter de computer te kruipen. Heb ik niet nog een idee?

Om 22:00 ga ik lekker!! Ik grasduin door mijn sounds en vind iets moois. Het is ruimtelijk en spannend. Het klinkt als een soort adem. Voor ik het weet heb ik een soort superlief liefdesliedje te pakken... ik weet niet precies of het een couplet of een refrein is, maar ik ben er wel een beetje verliefd op. Ik kan er over en over again naar luisteren. Het is nu 23:27 en ik ga er voor vandaag mee stoppen.

Ster advertentie
Ster advertentie