Opium Atelier
AVROTROS

Julius Stibbe

  1. Klassiekchevron right
  2. Julius Stibbe

Even voorstellen
Julius Stibbe studeerde in 2017 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Hij is een schilder pur sang. Na een goede start waarin hij op verschillende plekken exposeerde zoals Galerie Ron Mandos en bij de koninklijke schilderprijs, heeft hij het afgelopen jaar fulltime gewerkt aan zijn schilderijen om zo verder te groeien.

Torenkamerplan
De gehele academie heb ik altijd een bepaalde weerstand tegen tekenen gehad, te kwetsbaar materiaal en zelf had ik er te weinig concentratie voor. Daarentegen zou ik niks liever willen dan het te beheersen en naast mijn schilderijen ook tekeningen te gaan maken.

Het Torenkamerverblijf wil ik hiervoor gaan gebruiken. Als start wil ik een pak met honderd vellen kopen en mijzelf als doel stellen die allemaal in een week vorm te geven. Potlood, stift, verf, krijt ik wil het allemaal gaan uitproberen. Wat er dan precies uitkomt zal zich organisch uitwijzen maar er moet getekend worden. In combinatie met de weerstand die ik voel voor het tekenen en bovengenoemde opdracht en de prachtige locatie denk ik dat het een onwijs vruchtbaar verblijf kan worden. Die hopelijk mijn schilderijen een verdere boost zal geven.


Dag 1 - Maandag 8 oktober 2018
Zit ik dan. Shit, wat ga ik eigenlijk ├╝berhaupt tekenen de komende 5 dagen?

Bij het schilderen komt dat vanzelf weer. Nu zit ik opeens weer in een onzeker moment; ik kan eigenlijk niet echt tekenen. Al werkende merk ik hoe een uitdagende en leuke energie dit is. Ik word totaal op een nieuwe manier uitgedaagd. Benieuwd wat de komende dagen gaan brengen. Of ik mijn missie van 50 tekeningen kan gaan volbrengen.

De Torenkamer: Julius Stibbe - Dag 1

Dag 2 - Dinsdag 9 oktober 2018
God, wat een feestje om wakker te worden met uitzicht op het Vondelpark. En dan te tekenen.

Al doende merk ik dat de lol steeds groter wordt. Vormen en banen kleur die op verschillende manieren in elkaar steken.

De schaduw die door het raamkozijn komt, is een aanleiding voor een nieuwe tekening. Deze omlijn ik en ik draai het papier verschillende keren om, zodat er nieuwe vormen ontstaan. Dit is de aanleiding voor de beste tekening van de dag.

Benieuwd wat de tekeningen mij morgen brengen.

Dag 3 - Woensdag 10 oktober 2018
Vandaag was een goede dag.

Direct vanuit bed ben ik gaan tekenen. Er begint steeds meer een vorm in te komen. Duidelijke figuratieve tekeningen.

Maar aan de andere kant ben ik verder gegaan met de schaduwtekeningen van gisteren. Hierbij dwing ik mijzelf om het figuratieve element totaal uit te bannen. Alleen vorm en kleur.

Om de uitdaging nog maar eens groter te maken.
Zin om morgen verder te gaan.

De Torenkamer: Julius Stibbe - Dag 3

Dag 4 - Donderdag 11 oktober 2018
De tekeningen worden steeds beter, sneller en vrijer. Het leuke is dat ik merk dat ik veel zachter begin te werken. Een expressieve beeldtaal kan dus ook op een zachte, subtiele manier. Ik focus mij nu hoofdzakelijk op het gebruik van potlood en krijt: de twee materialen die zo moeilijk voor mij zijn. Ik probeer nog steeds om het zo abstract mogelijk te houden, maar telkens ontstaan er weer figuratieve elementen.
Waarvan ik dan weer in de lach schiet; dat ik dan toch figuratief moet werken.

Jammer dat morgen mijn laatste dag is.

Dag 5 - Vrijdag 12 oktober 2018
De 50 tekeningen zijn gehaald!

Ik heb net alle tekeningen doorgespit. Wonderlijk hoe je in 5 dagen ontwikkeling kan zien. Van hele hakkerige, onzekere tekeningen naar tekeningen die steeds dynamischer en krachtiger worden. Het tekenen is zeker iets wat ik ga doorzetten.

Misschien ben ik stiekem eigenlijk een tekenaar.

De Torenkamer: Julius Stibbe - Dag 5

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie