Opium Atelier

Rachel van Vliet

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Rachel van Vliet

Even voorstellen
Rachel van Vliet (1994) is beeldend kunstenaar geworden, zodat ze ideeën en gedachten in haar hoofd – op een voor haar logische manier – kan verwoorden. Het is een andere communicatievorm naast de gesproken en geschreven vormen die normaliter gebruikt worden. “Je kan zo veel zeggen met iets simpels als kleur of structuur. Het is interessant om te kijken hoe je de traditionele communicatievormen kan combineren met een vrijere opvatting.”
Ze heeft in 2018 haar fine art opleiding aan de HKU afgerond met een combinatie van schilderijen en weefwerken.

Atelierplan
In mijn werkweek in het Opium Atelier ga ik weer terug naar de basis. Ik heb geen speciale materialen mee, maar papier, inkt en borduurgaren. Ik wil tekeningen maken op papier of stof, de verschillende media (tekenen en borduren) combineren en dichter bij elkaar brengen. Mijn focus gaat liggen op het onderzoek, het experiment met deze twee technieken die eigenlijk zo dicht bij elkaar liggen maar toch zulke verschillende associaties oproepen.

Maandag 14 oktober


Ik ga naar Hilversum en ik neem mee...
een pot inkt
Ik ga naar Hilversum en ik neem mee: een pot inkt en een idee.
een pot inkt, een idee en papier.
Een papier, een idee, een pot inkt en garen.

Ik ben in Hilversum en ik borduur,
Ik borduur een boom.
Ik borduur een boom en een raam.
Ik borduur een boom en een raam en ik drink koffie

Dinsdag 15 oktober
Echt aangekomen nu hier in het opium atelier, ik weet hoe het koffie apparaat werkt en ben bekend met de receptionisten. Vanochtend verdwaalde ik op weg naar de douche.

Ik probeer lijntekening met inkt en draadtekeningen te combineren maar zoek naar een balans. Wanneer is het echt een gesprek en niet het overtrekken van lijnen? Voegt het eigenlijk iets aan elkaar toe?

Woensdag 16 oktober

Er zit een bepaalde tederheid in het borduren op papier. Heel voorzicht het draad aantrekken zodat het papier niet scheurt. Steeds dat papier doorboren met de naald, het ruwe draad door het papier trekken. Het papier dat kreukelt terwijl ik probeer voorzichtig te zijn.

Door deze ruzie tussen materialen wordt het media heel belangrijk in de afbeelding. Het materiaal wordt lijdend in de stijl van schetsen.

Donderdag 17 oktober

De tijd begint te dringen zo over de helft van de week. Oe dat is wel een mooi gezegde trouwens. Dringende tijd. Als mensen bij ov-poortjes in de ochtendspits.

Ik schreef vandaag een gedicht.

Sommige van mijn al gemaakte schetsen sloten daarbij aan zoals 'de vallende wolken'.

Andere schetsen maakte ik naar aanleiding van dit gedicht zoals de draad tekening van een plastic visje dat ik buiten zag liggen.

Omdat het gedicht over verhalen gaat viel alles eigenlijk op zijn plaats met het idee om een paar draadtekeningen en het gedicht samen in te binden in een boekje.

Vrijdag 18 oktober

Donderdag was ik wel tot het idee van een boek gekomen maar het daadwerkelijk inbinden en selecteren heb ik vandaag gedaan. En uiteraard het laten zien van het eindresultaat in de uitzending.

Ster advertentie
Ster advertentie