Opium Atelier
AVROTROS

Sjoerd Tegelaers

  1. Klassiekchevron right
  2. Sjoerd Tegelaers

Even voorstellen
Sjoerd Tegelaers (Nijmegen, 1987) is een grafisch kunstenaar met een affiniteit voor de schilderkunst. In 2014 studeerde hij af aan de AKI Artez in Enschede waarna hij een postgraduate studie in printmaking is gaan volgen aan de kunstacademie van Wroclaw (Polen). Hij heeft zich gespecialiseerd in twee grafische technieken: photopolymer etching en mezzotint. Sinds zijn afstuderen in Polen heeft hij een studio geopend in Nijmegen.

Sjoerd laat zich inspireren door menselijk gedrag en emotie. Onderwerpen als eenzaamheid, jaloezie, kwetsbaarheid, verraad, verslaving, trots, verlies of liefde waren voor zijn werken de leidmotieven. Hij maakt gebruik van figuratieve elementen als ook symbolisme en metaforen om zo een verhaal te laten ontstaan. Een verhaal waar geen vooraf bepaalde waarheid in te vinden is. Hiermee probeert hij mensen een venster te bieden waarin zelfreflectie mogelijk wordt, waarin de herkenning van een moment, gevoel of gedachte de essentie is.

Atelierplan
Tijdens mijn verblijf in het Opium Atelier wil ik verder gaan met een serie werken waar ik me sinds november 2018 mee bezig houd. In deze serie maak ik werken gebaseerd op moraliteit en reflecteer ik op menselijk gedrag in de hedendaagse samenleving. De techniek waar ik veel mee werk (Mezzotint) is erg tijdrovend dus om wat tijd te besparen heb ik al wat koperplaatjes voorbewerkt om vanaf dag één direct aan de slag te kunnen gaan.

Dag 1

Mijn vriendin was zo lief geweest om me naar het atelier te brengen. Na een korte rondleiding en nadat ik mijn gereedschappen en werk had uitgepakt ben ik gelijk naar de grafisch werkplaats van Hilversum gegaan om te kijken of ik daar eventueel mijn werk zou kunnen gaan afdrukken de komende dagen. Om te kunnen zien wat er in de werken gebeurd moet ik regelmatig proefdrukken maken, dit geeft me de mogelijkheid om goed te kunnen zien welke delen van de werken goed zijn gepolijst en welke stukjes ik nog verder moet uitwerken. Vanaf woensdag kan ik pas in de grafisch werkplaats van Hilversum werken, dus morgen werk ik verder in mijn eigen studio in Nijmegen. Tot die tijd ben ik rustig verder aan het werken aan de 4 koperplaatjes die ik mee heb gebracht.


Dag 2
Gister nadat het interview was afgelopen ben ik naar Nijmegen terug gereisd met het plan om vandaag vroeg aan het werk te kunnen gaan en ergens in de loop van de middag de eerste reeks proefdrukken te maken.

Het werk verliep best voorspoedig en ik heb wat eerste aanpassingen aan de werken kunnen doen. Nadat ik klaar was met het afdrukken besefte ik me dat ik compleet vergeten was om iets te eten, dat word mijn volgende doel. In de avond wil ik weer verder gaan werken zodat ik morgen de tweede proefdrukken kan maken in de grafische werkplaats van Hilversum!

Dag 3

Om 10 uur had ik een afspraak in de grafisch werkplaats van Hilversum. Het was me gelukt twee van de vier werken zo ver voor te bewerken dat ze vandaag afgedrukt konden worden. Na een (iets te) uitgebreide rondleiding door de werkplaats en een enthousiaste uitleg over alle mogelijke technieken waarmee ik in de werkplaats zou kunnen werken kreeg ik de mogelijkheid ook zelf iets af te gaan drukken. In deze werkplaats had ik nog niet eerder gewerkt, dit betekende dat ik in eerste instantie op gevoel de druk van de pers moest bepalen. Ondertussen werd ik nauwlettend in de gaten gehouden door de medewerkers van de werkplaats. Bij de eerste eerste afdrukken was helaas de druk te laag, wat resulteert in een te licht en korrelig beeld, maar bij mijn tweede drukronde was het prima.

Na wat overleg kreeg ik het voor elkaar dat ik in de middag terug mocht komen om nogmaals werk af te drukken. Ik ben toen weer terug gegaan naar het atelier om verder te werken aan de koperplaatjes. In de middag heb ik nog twee afdrukken gemaakt en ben ik weer terug naar het atelier gegaan om weer verder te werken. Na het interview vanavond ben ik van plan weer naar Nijmegen te gaan om vannacht weer proefdrukken te maken in mijn eigen studio.Dag 4
Gisternacht was ik na het interview gelijk terug gereisd naar Nijmegen waar ik tot een uurtje of 2 in de nacht heb doorgewerkt en de werken nogmaals heb afgedrukt. De rest van vandaag heb half slapend half werkend doorgebracht in Nijmegen. Ik had vier werken meegenomen naar Hilversum, maar het werd me vrij snel duidelijk dat vier werken afronden een onmogelijke opgave zou gaan worden. Aan dit vierde werk heb ik na de eerste proefdruk ronde geen tijd meer besteed. De overgebleven drie werken gaan de goede kant op. Het werk met het jonge kauwtje is bijna af, en de twee andere werken zijn ook in een ver stadium.

Morgen is alweer de laatste dag van mijn verblijf en ik zou het erg leuk vinden om werk te kunnen tonen wat af is.

Dag 5
Vandaag beginnen twee van de werken echt goed vorm te krijgen. Ik ben vrij perfectionistisch dus ik werk altijd nog wel een tijdje door voor ik een werk als ´klaar´ kan zien. Maar één van de werken is door mijn eerste kritische check up gekomen. Dit houdt in dat ik het werk goed genoeg vind om te presenteren.

De titel van het werk met het kauwtje wordt ´I got this room lit so brightly but I can´t see shit. Het werk is een onderdeel van een grotere serie werken genaamd ´Small Crimes´ waar ik visueel reflecteer op moraliteit in onze hedendaagse samenleving. De titel van het werk refereert naar mijn zorg dat een overduidelijk probleem: De vervuiling door het plastic afval dat we weggooien en de dieren die hierin verstrikt kunnen raken. en mijn gebrek aan vertrouwen in de stappen die de politiek zet om dit aan te pakken.

Het werk met de twee jochies en de ezel gaat simpelweg over het geven van slecht advies. Ezeltje prik met een levende ezel...

Het werk met de uil gaat over de oogkleppen die je bij jezelf kunt opzetten als je je vastbijt in één onderwerp en daardoor niet meer openstaat voor andere meningen of gedachtes.

Ik vond het verblijf in het atelier echt fantastisch, ik heb veel leuke en interessante mensen ontmoet en op de radio mogen spreken over mijn werk vond ik erg bijzonder. Ik ben dan ook erg dankbaar voor deze kans.

Voor de mensen die meer over mij of over mijn werk willen weten neem gerust contact met me op. Mocht je meer van mijn werken willen zien verwijs ik je door naar mijn website.


Eindresultaat
Ster advertentie
Ster advertentie