Opium Atelier
AVROTROS

Billie van Katwijk

  1. Klassiekchevron right
  2. Billie van Katwijk

Billie van Katwijk is ontwerper en werkt deze week in de Torenkamer onder andere aan kostuums en sieraden voor eenden en andere dieren van het Vondelpark.

Even voorstellen
Billie van Katwijk is een ontwerper met een focus op herwaardering van natuur. Ze heeft een fascinatie voor dieren en natuurlijke materialen en gebruikt onconventionele methoden om iets nieuws te creëren.

Ze studeerde in 2017 af van Design Academy Eindhoven in de richting van conceptueel ontwerp. Met haar project Ventri ontwikkelde ze een unieke leercollectie gemaakt van koeienmagen. Ventri laat zien hoe slachtafval luxe design kan zijn. Haar projecten worden wereldwijd getoond op verschillende exposities en Dezeen noemde haar project Ventri in de top 10 van de grootste designtrends van 2017. Momenteel heeft ze haar studio in Amsterdam, waar ze nieuwe en bestaande projecten ontwikkelt om mensen te inspireren.

"Ik geloof in het tonen van tegenstellingen en taboes, zonder oordeel. Ik gebruik een onconventionele aanpak, trek bestaande regels, gewoonten en dogma’s in twijfel en verlaat de platgetreden paden om iets nieuws te creëren."

Torenkamerplan
Voor het nieuwe project heb ik mij laten inspireren door het Vondelpark. Het Vondelpark is door tuinarchitect Jan David Zocher, ontworpen in de Engelse landschapsstijl. De bedoeling van deze stijl is dat de bezoeker zich in de natuur waant, wanneer hij door het park loopt. Veel mensen vinden de Engelse tuin natuurlijk overkomen, maar niets is minder waar. Het gaat om een romantische illusie van natuur. Die beleving van de gestileerde romantische natuur wil ik betrekken op de dieren van het park. Eenden en andere vogels worden door de bezoekers gevoerd. Het idee dat het park met de dieren er zijn voor onze ontspanning, recreatie en entertainment wil ik doortrekken. Ik wil aanpassingen maken voor de dieren in het park waardoor ze nog mooier en liever worden. Sieraden of kostuums voor eenden waardoor ze nog mooier op onze foto’s staan. Dan is er ook een eenden-selfiefilter nodig. Of kunnen hebben we liever alleen decoratieve dieren? Dan hoeven ze misschien niet echt te zijn.

Ik ben benieuwd of door de prikkelarme omgeving super productief ben of dat ik me ga vervelen als ik weinig afleiding heb, en tot nieuwe inzichten kom.

Ster advertentie
Ster advertentie