Opium Atelier

Janneke Kornet

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Janneke Kornet

Even voorstellen
Janneke Kornet studeerde Fine Art aan De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en volgde de Master Fine Art and de AKV st. Joost in ’s-Hertogenbosch. Ze maakt plaatsgebonden kunstprojecten. Met haar werk laat ze het publiek zaken uit de omgeving zien die vaak niet direct opvallen of die extra aandacht verdienen. Regelmatig komt het voor dat het publiek kan participeren in haar werken. Afhankelijk van waar het concept het best in tot uiting komt, gebruikt ze diverse media, meestal installatiekunst maar ook tekenkunst, fotografie en tekst.

Haar werk was te zien tijdens diverse evenementen en tentoonstellingen, waaronder: de Airborne Wandeltocht Oosterbeek (2018), This Art Fair Amsterdam (2017), Theater na de Dam Den Haag (2017) en EXbunker Utrecht (2015).

Atelierplan
De laatste tijd ben ik bezig met het thema: de mens en zijn omgang met producten. In mijn ogen is er iets vreemds aan de hand met de waardering en waarde die de mens momenteel hecht aan de producten in het leven; zoals voeding, kleding en spullen. Met het grootste gemak zijn deze goederen voor bodemprijzen verkrijgbaar. De ambachtelijke maakprocessen van vroeger zijn anders dan hoe de meeste producten nu gemaakt worden. Ik vermoed dat de verandering van maakprocessen verband houdt met onze waardering voor producten. Snel in het buitenland geproduceerde goedkope producten zorgen wellicht voor een lager gevoel van waardering dan plaatselijk ambachtelijk gemaakte producten.

Tijdens de residency in het Opium Atelier ga ik twee Hilversumse ‘maakprocessen’ aan elkaar verbinden: de historische boekweitteelt en de huidige functie als mediastad. Zoals in al mijn werk, wil ik verbondenheid met de locatie creëren. De teelt van boekweit speelde vroeger een belangrijke rol in het gebied van Hilversum. Er staan zelfs 4 gouden boekweitkorrels op het wapen van Hilversum. Het tweede maakproces dat ik ga belichten is het maken van radio en televisie op het mediapark. Dit aspect laat ik zien door ‘nieuw’ handgeschept papier te maken van oud papier van de AVROTROS. Vervolgens maak ik tekeningen en/of teksten op dit gemaakte papier die het historische verhaal van de boekweitteelt laten zien. Het uitgangspunt voor deze werkperiode is om zo veel mogelijk gebruik te maken van spullen/materialen die er al zijn. En aan het eind van de periode zo min mogelijk spullen/werk over te hebben.

Dag 1

Vanaf de eerste minuut in het Opium Atelier vind ik het een fantastische plek om te zijn. Er hangt een prettige sfeer in de pipowagen en je hebt er precies alles wat je nodig hebt.

Ik begon de dag met het installeren van mijn ‘papierfabriek’ op de veranda van de pipowagen. Vervolgens heb ik een serie papier geschept van oud AVROTROS papier. Dit hangt aan waslijnen te wapperen in de zon. Ik probeer o.a. dun en glad papier te maken waar ik later deze week op zou kunnen printen. Het is afwachten of dit gaat lukken…

Ik had nooit eerder papier gemaakt maar wilde dit mooie ambacht al langere tijd beoefenen. Daarom heb ik vorige week geoefend in mijn eigen atelier, ook dit met oud AVROTROS papier. Vanavond wil ik beginnen met tekenen/schrijven over de boekweitteelt op dit papier.

Dag 2
Mijn dag begon vreugdevol. Ik haalde het extra dunne en gladde papier dat ik gisteren heb geschept door mijn printer. En zo waar, het werkt!

In die wetenschap heb ik ’s ochtends direct nog 10 dunne gladde vellen gemaakt. Het maken van deze vellen is een stuk lastiger dan dik papier. Het ging dan ook een aantal keer fout, maar tegen lunchtijd had ik 10 goede exemplaren.

’s Middags heb ik mij bezig gehouden met het bereiden van boekweitgrutten. De papierpulp waar ik al geruime tijd mee werk doet mij denken aan pap. Ik heb een fotoserie gemaakt van pulp en grutten. Toevallig is er een blauw kommetje en gouden lepels in de pipowagen, precies de kleuren van het wapen van Hilversum. Deze moest ik dan ook wel gebruiken om de pulp en grutten in te presenteren.Dag 3
Vandaag regende het, en dat kwam goed uit. Dit verplichtte mij om binnen aan de slag te gaan met het eerder gemaakte papier. Met zonnig weer kan ik immers de verleiding niet weerstaan om meer papier te scheppen.

Ik heb een aantal dingen getest op het papier: borduren, schrijven, tekenen en werken met stukjes goud.

Uiteindelijk kwam ik op het idee voor de Weetjes Winkel. Dit idee is geïnspireerd op verkoopstalletjes die mensen aan huis hebben. Ik heb allerlei weetjes over de historische boekweitteelt van Hilversum opgezocht en deze geschreven op de vellen papier. Voorbijgangers en mensen via social media kunnen de weetjes kopen voor een zelf bedacht bedrag.


Dag 4
Op deze 4de dag startte ik met het verzamelen van nieuwe weetjes voor in de Weetjes Winkel. Toen bij het middaguur de regen stopte installeerde ik de winkel aan de buitenkant van de pipowagen. Het is nog niet heel druk geweest in de winkel, maar ik heb wel een paar enthousiaste reacties ontvangen en een paar weetjes verkocht.

‘s Middags ben ik verder gegaan met foto’s maken en printen op het reeds geschepte papier. Ik had eerder deze week al een foto met een bordje pap gedrukt, vandaag heb ik het kommetje pulp ook gedrukt. Deze samen vormen een tweeluik.

Begin avond scheen de zon heerlijk op de veranda van de pipowagen en heb ik nog een paar laatste vellen papier geschept. Ik heb gespeeld met het verwerken van boekweitzaadjes en goud in het papier. Morgen is het droog en kan ik de resultaten bekijken.


Dag 5
De laatste dag was vandaag alweer aangebroken. Ik heb als een bezetene gewerkt om zo veel mogelijk van mijn ideeën uit te werken.

Vanochtend startte ik met een fietstochtje door Hilversum. Ik wilde de locatie bezoeken waar zich vroeger boekweitakkers bevonden, dit was onder andere op de plek waar nu het raadshuis van Dudok staat. Een mooi detail: ook Dudok gebruikte voor het raadhuis de kleuren uit het Hilversumse wapen, blauw met goud. Ik fotografeerde het gebouw en ging vervolgens vliegens vlug terug naar de pipowagen.

’s Middags en ’s avonds heb ik een aantal werken gemaakt die nu samen met eerder deze week gemaakt werk een serie vormen over Hilversum. Haar historische boekweitteelt en de huidige functie als mediastad.

Ik kijk vol vreugde terug op een week hard werken in een fijne omgeving. Bij deze wil ik jullie heel hartelijk bedanken, ik heb erg veel gehad aan deze week!
Ster advertentie
Ster advertentie