Opium Atelier

Johan Kleinjan

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Johan Kleinjan

Even voorstellen
Johan Kleinjan is in 2000 afgestudeerd van de Willem de Kooning academie in Rotterdam. Tijdens zijn studie heeft hij in 1999 een half jaar aan de Tokyo Zokei University in Japan als uitwisselingsstudent gestudeerd. Hij werkt als illustrator o.a. voor De Volkskrant, HP de Tijd, Vrij Nederland en Trouw. Ook was hij tot 2010 lid van het kunstcollectief Antistrot en vanaf 2010 van het kunstcollectief KAMP HORST. Hij heeft in verschillende gastateliers gewerkt , o.a. in Taiwan, het National Centre for Contemporary Arts in Kronstadt (Rusland), een buitenlandatelier van het Mondriaan Fonds in het Institute For Provocation in Beijing, en Organhaus, Chongqing, China.

Torenkamerplan
In 2017 werkte ik in een gastatelier van het Mondriaan Fonds in Beijing, China. De werkperiode zou in januari beginnen, maar door mysterieuze visaproblemen kon ik pas 6 weken later naar China afreizen. Om deze verloren tijd in te halen heb ik na mijn werkperiode in Beijng nog ruim een maand in een gastatelier van Organhaus in Chongqing gewerkt. In deze veel zuidelijker gelegen stad kwam ik veel woontorens tegen, waarbij er vooral bij de wat oudere gebouwen vaak halve jungles op de balkons of het dak groeiden. Daarom lijkt De Torenkamer in het Vondelpark mij een perfecte plek om aan een tekening van een Chinese (woon)toren met ‘ingebouwd’ park te tekenen.


Dag 1 - Maandag 15 oktober 2018
Vandaag begonnen met de tekening van een woontoren in mijn tijdelijke woontoren. Omdat ik het perspectief wilde aanpassen, heb ik eerst een schets gemaakt. Nu kijken hoe de tekening op groter formaat uit gaat vallen.

In de middag met Fleur en Wouter van de gelijknamige galerie een selectie gemaakt van de tekeningen die tentoongesteld gaan worden tijdens het ADE China Pavilion.

Aan het eind van de middag kijk ik uit het raam en zie dat het vreemd-rennende-joggers-uur is aangebroken.

Dag 2 - Dinsdag 16 oktober 2018
Vannacht heel goed geslapen op de hoogslaper; lekker donker, zo boven de ramen liggen.

De tekening van het gebouw vordert wat traag, mede omdat ik na de lunch echt even wat parkmensen moest tekenen in de zon. Terwijl ik op een terras aan het tekenen was, kwamen aan de tafel naast me Arjan Ederveen en een dubbelganger van Fidel Castro een biertje drinken. Een grappig toeval, omdat ik vorige week net een vriend uit heb moeten leggen dat voor haartransplantaties géén schaamhaar gebruikt wordt. Als dank voor deze nuttige informatie krijg ik nu wel ineens allerhande reclames voor Turkse haarklinieken op mijn Instragram...


Dag 3 - Woensdag 17 oktober 2018
Vandaag verder met plakkaatverf en kleurpotlood aan de tekening gewerkt. Het begint ergens op te lijken, maar ik moet er nog een hoop aan doen. Hopelijk krijg ik hem op tijd af.

Het helpt ook niet dat er met dit lekkere weer allerlei legendarische figuren op het terras onder de Torenkamer zitten. Zo spotte ik vanmiddag een rode vrouw die ik wel moést tekenen. Een soort geëvolueerde Nina Brink. Ik kwam er ook achter dat 's avonds de schijnwerper, die VondelCS verlicht, precies de schaduw van het raam over mijn getekende ramen heen projecteert.


Dag 4 - Donderdag 18 oktober 2018
De hele dag aan de woontorentekening gewerkt. Ik dacht dat het onmogelijk was, maar ik lijk hem vrijdag af te kunnen krijgen.

De muur van de Torenkamer, waar ik tot nu toe op werkte, bleek te grof voor het gebruik van potlood. Daarom nog maar een extra tafel uit het kantoor geleend...


Dag 5 - Vrijdag 19 oktober 2018
Tot vrijdagochtend vier uur door getekend, nog even diep geslapen in de gezellige hoogslaper, en daarna de hele dag naar de half-acht-tentoonstelling-inrichten-deadline toegewerkt. Met een kleine blaar om mijn vinger was de tekening rond zeven uur af.

Toren in toren tekenmissie geslaagd!


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie