Opium Atelier
AVROTROS

Joyce ter Weele

  1. Klassiekchevron right
  2. Joyce ter Weele

Kunstenaar Joyce ter Weele gaat een tekening maken die de hele Torenkamer in beslag neemt.

Even voorstellen
Joyce ter Weele (1988) studeerde in 2015 af aan Academie Minerva, Groningen en won het Coba de Groot Stipendium. Zij combineert in haar grote tekeningen materialen zoals houtskool, potlood, fineliner, grafiet, collage, fotografische technieken en zwarte- witte verf. Papier is altijd de drager. Haar uitgangspunt is de figuratieve werkelijkheid die ze vastlegt in foto’s waarbij ze zich richt op vormen en verhoudingen in zowel de natuur als in de verstedelijkte wereld. Vervolgens construeert en deconstrueert ze de foto’s tot zwart- wit collages die op hun beurt het startpunt vormen voor een nieuwe werkelijkheid.
Voor Joyce is het proces voorafgaand aan een tekening van groot belang. Haar werken horen het eindstation te zijn van een periode van experimenteren met het materiaal, van een zoektocht naar de technische mogelijkheden en onmogelijkheden van het reproduceren, van het combineren van fotografische elementen met getekende en soms geschilderde elementen, van het aftasten van de grenzen tussen realisme en abstractie en van het onderzoeken van de mogelijkheden om haar werk effect te laten hebben op de ruimte waarin het wordt gepresenteerd.

Torenkamerplan
In de eerste week van 2018 mag ik verblijven in de Torenkamer. Ik maak een wand vullende tekening bestaande uit één groot vel papier die de hele Torenkamer in beslag neemt. Waardoor je 360 graden in het werk komt te staan.
Deze week ga ik spelen met composities die ontstaan als ik vellen papier toevoeg en misschien ook weer weghaal. De tekening zal in het eerste gedeelte van het proces uit één deel bestaan. Mogelijk ga ik hier later nog nieuwe vellen papier aan toevoegen, zodat er nieuwe witruimtes en composities ontstaan.
Op dit nieuwe blanco papier ga ik tekenen en zo de twee delen met elkaar verbinden. Er ontstaat nu één compositie.

Ster advertentie
Ster advertentie