Opium Atelier
AVROTROS

Cindy Moorman

  1. Klassiekchevron right
  2. Cindy Moorman

Even voorstellen
Cindy Moorman is beeldende kunstenaar. Zij studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem (1999-2003) en studeerde vervolgens aan de Masteropleiding van de Sint Joost in Breda (2003-2005). Moormans werk is onder andere te zien geweest in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem.

Haar kunstenaarschap karakteriseert zich als een doorlopend en multidisciplinair onderzoek naar menselijke posities en de constante heen en weer beweging tussen de verschillende posities. Komend uit een kleine hechte gemeenschap is de fascinatie voor de frictie tussen de individuele en de sociale posities en de bijbehorende sociale constructies voor haar een vertrouwd gevoel. Het onderzoek resulteert in geënsceneerde ontmoetingen waarin Moorman aan de hand van samenhangende series van performances, objecten en bijeenkomsten de Ander(en) meeneemt in haar onderzoek naar sociale constructies.

Ben je benieuwd naar hoe haar werk eruit ziet kijk dan ook op haar website en Facebookpagina. Of bekijk de interviews met haar over haar werk op de Amsterdam Art Fair of het Van Abbemuseum.

Het Torenkamerplan: Van losse fragmenten naar het grote verhaal
De vijf dagen in het Torenkamertje zal ik gebruiken om verder te werken aan het Model. Het Model ligt aan de basis van al mijn werk: de performances, objecten en bijeenkomsten. Het is een tekstueel en visueel schema wat aan de hand van acht onderwerpen mijn werk met elkaar verbindt. Hoewel de werken zich heel verschillend kunnen presenteren vormen ze met elkaar een zorgvuldig samenhangend geheel. Net als aparte hoofdstukken in een boek verwijzen alle werken zowel naar zichzelf als naar het grote verhaal.

Dag 1 - Maandag 17 september 2018
Van fragmenten naar het grote verhaal. Waarom? Wat betekent dat? Hoe ziet dat eruit?

Terwijl de zon door de ramen naar binnen schijnt, werk ik de eerste dag in het Torenkamertje aan de beweegredenen achter het Model.
Voor morgen staan de eerste twee onderwerpen op de agenda: het Gegevene en het Men.
Dag 2 - Dinsdag 18 september 2018
Waar ik met Annemieke Bosman gisteren in het interview over sprak, is ook expliciet aanwezig hier in het Torenkamertje: de ruimte sluit mij af van de rest van de groep. Van de redactie die achter de deur aan het werk is. Maar vooral van de Anderen in het park. Zij worden tot performers in het spel van de buitenwereld.
In alle rust teken ik verder aan een illustratie voor het manifest.Dag 3 - Woensdag 19 september 2018
Vandaag staat in het teken van het Wij.
Wat maakt een Wij? Wat zit eronder verscholen?
Ik denk terug aan het akkoord door de 16 zangers.
En lees over "Wij en niet-Wij".
Langzaamaan ontstaat een idee voor het werk dat ik vrijdag ga presenteren.
De goede kijker kan in deze foto's al een werk in haar ontwikkeling volgen. ?
Dag 4 - Donderdag 20 september 2018
Wat ben je nou precies aan het doen Cindy? Een manifest aan het schrijven? Waarom? En voor wie?
Een interessant voorbereidend gesprek met Annemieke Bosman over waar ik deze vijf dagen aan werk in het Torenkamertje.
Hmm, in eerste instantie voor mijzelf. Een ordening van de verzameling van al mijn gedachten, ideeën, verzamelingen tot zover. Om de onderlinge verbanden in mijn werk bloot te leggen. En een overzicht voor mijzelf te creëren. Een gefundeerde basis voor mijn werk als het ware.
De afzonderlijke werken bestaan niet alleen op zichzelf, maar zijn zoals het individu in de groep, verbonden met de andere werken. En vormen met elkaar een levendig geheel. En met het overzicht kan ik bewust werken aan dit geheel. Dingen vallen langzaamaan steeds meer op hun plek. Fijn!Dag 5 - Vrijdag 21 september 2018
De laatste dag = de dag waarop mijn kleding matched met mijn werk.
Hmm... weer terug in mijn atelier ga ik ook mijn eigen kleding maken, bedacht ik me.
Mijn eigen sjaal heb ik al. ?

Maar eerst nog even een fijne dag in het Torenkamertje.
Deze vijf dagen voelden als een enorme luxe.
Ik heb even een goede duik kunnen nemen in mijn werk.

Met dank aan Najiba Brakkee voor de bemiddeling en het team van VondelCS en Opium voor de enorme gastvrijheid!
Ben je nieuwsgierig naar hoe dit zich verder ontwikkelt: schrijf je dan in voor mijn tweemaandelijkse nieuwsbrief.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie