Opium Atelier
AVROTROS

Bart Lunenburg

  1. Klassiekchevron right
  2. Bart Lunenburg

Beeldend kunstenaar Bart Lunenburg gaat deze week in de Torenkamer op onderzoek uit naar het fenomeen 'toren'.

Even voorstellen
In zijn projecten verhoudt beeldend kunstenaar Bart Lunenburg zich als maker tot zijn dagelijkse omgeving waarin de focus ligt op architectuur, publieke ruimte, kunst- en architectuurgeschiedenis. Hoewel fotografie de basis vormt van zijn praktijk, kan een foto de aanleiding zijn voor een tekening of maquette. Deze kunnen op hun beurt weer leiden tot een sculptuur, videowerk of installatie. Binnen zijn conceptuele onderzoek probeert hij op een associatieve en speelse manier te werk te gaan.

In zijn werk van de afgelopen jaren stond het onderzoek naar ‘het venster’ centraal. Daarbinnen heeft hij een grote interesse in de idealen waarmee de huizen en gebouwen om ons heen ontworpen zijn, en de manier waarop de mens deze naar de hand probeert te zetten.

Bart Lunenburg studeerde aan de fotografie afdeling van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Torenkamerplan
De komende week ga ik in de Torenkamer het fenomeen ‘toren’ in het dagelijks leven, en in de kunst- en architectuurgeschiedenis onderzoeken. De toren als een ruimte die boven andere ruimtes staat, een bouwwerk van het verticale verlangen van de menselijke verbeelding.

Een toren kan functioneren als een observatorium om het heelal te bestuderen, of juist de aarde, als uitkijkpost, verdedigingswerk, baken of zendmast. Door urbanisatie en moderne stedenbouw wordt er ook steeds vaker de hoogte in gebouwd. Maar een ruimte op grote hoogte gaat ook over isolatie, en misschien zelfs vervreemding van de dagelijkse wereld. In de ruimte van de Torenkamer zou ik dan ook willen nadenken, en werk willen maken over het fenomeen ‘toren’ en wat deze voor een (symbolische) betekenis heeft in ons dagelijks leven.

Deze gegevens worden, samen met verschillende kunst- en architectuurhistorische torens, het uitgangspunt voor verschillende nieuwe maquettes van torens die ik deze week in de Torenkamer wil gaan bouwen.

Ster advertentie
Ster advertentie