Opium Atelier
AVROTROS

Jelijn Verhoeven

  1. Klassiekchevron right
  2. Jelijn Verhoeven

Een speeltuin van kleine ideeën die kunnen uitgroeien tot een sculptuur, prints, postcards, een lamp etc.

Even voorstellen
Jelijn Verhoeven studeerde in 2017 af aan Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem met het werk Drowning in Objects. Een project waarin plastic de hoofdrol speelt. De kleurrijke plasticsoorten worden een sculptuur waarin kleine bewegingen te zien zijn, langzaam ronddraaiende elementen komen naar voren in een installatie. Verhoeven is een visuele ontwerper die altijd werkt vanuit een bepaald materiaal.

Torenkamerplan
‘In De Torenkamer wil ik werken vanuit materialen en objecten. Waarbij ik start met een verzameling van plastic, papier, stoffen etc., en elke keer reageer op hetgeen ik daarvoor heb gemaakt, als een soort kettingreactie. Hierdoor ontstaat een speeltuin van kleine ideeën die kunnen uitgroeien tot een sculptuur, prints, postcards, een lamp etc. Maar waarbij de centrale rol blijft dat het komt vanuit een materiaal en het maakproces de hoofdrol speelt.’

Dag 1 - Maandag 3 september 2018
Wauw wat een mooie ruimte!
Het licht maar vooral het uitzicht zorgen voor een rust gevende sfeer. De eerste dag was een beetje inkomen, omdat er zoveel spullen om mij heen lagen, wist ik soms niet goed waar ik wilde beginnen. Maar naarmate de dag verder ging en de kamer steeds meer werd bezaait met mijn gekleurde materialen begonnen de eerste testjes te ontstaan. Kleine bewegende en draaiende collages beginnen tot leven te komen en de kleuren zijn in elke hoek van de kamer te vinden.


Dag 2 - Dinsdag 4 september 2018
Vandaag ben ik begonnen met mijn ochtend in het Vondelpark. Ik heb een lange wandeling gemaakt en ben daarna met een frisse start weer in de Torenkamer verder gegaan met het maken van nieuw werk. De testjes op de muur breiden zich steeds meer uit. De kettingreactie wordt steeds meer zichtbaar en de kleuren spatten van de muur. Alle details vormen langzaam een groot kunstwerk. Rood, blauw en geel zijn terugkerende kleuren. Ronde vormen en strakke rasters staan centraal, waarin ik vaak een weeftechniek gebruik als mijn tool. Ik hoop dat ik aan het einde van deze week de muur vol heb gekregen en dat zowel bewegende elementen als platte testjes een overzicht tonen.

Dag 3 - Woensdag 5 september 2018
Het is het einde van de dag en ik kijk met een tevreden resultaat terug. Vandaag heb ik wat assistentie gehad, wat mij als ontwerper altijd goed helpt om weer nieuwe inzichten te krijgen. De materialen en de testjes op de muur beginnen vorm te krijgen en het werkt zich ook uit tot kleine 3D-objecten. Dankzij een hele grote blokkendoos en een doos vol Knex, die ik vandaag kreeg van Annemieke Bosman, kreeg ik weer allemaal nieuwe ideeën. Nogmaals hartstikke bedankt Annemieke voor deze gift! Morgen door met bouwen!

Dag 4 - Donderdag 6 september 2018
Vandaag heb ik goed gekeken naar de werken aan de muur en heb ik een aantal weeftechnieken verder doorontwikkeld. De werken die ik heb gemaakt, zijn een startpunt voor een groter werk. Alle testjes hebben individueel van elkaar een eigen karakter en kenmerk. Verder draaien er in de ruimte kleine klokjes die samenlopen met de collages.

Dag 5 - Vrijdag 7 september 2018
Vandaag is de laatste dag. Ik heb enorm genoten van mijn tijd hier en het was superfijn om elke ochtend wakker te worden met uitzicht op het Vondelpark. Ik kijk terug op een goede week vol nieuwe experimenten en een start om weer projecten te gaan maken. De afgelopen vijf dagen heb ik kunnen proeven hoe het is om mijn eigen atelier te hebben en dat beviel me erg goed. Dankjewel voor alles!


Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie