Opium Atelier
AVROTROS

Arike Gill

  1. Klassiekchevron right
  2. Arike Gill

Tekenaar Arike Gill maakt deze week met haar 3D-pen een wandtekening op de muur van de Torenkamer.

Even voorstellen
Arike Gill studeerde in 2013 af aan de Kunstacademie te Den Haag. Ze wordt vertegenwoordigd door galerie Hoorn en Reniers. Naast haar werk als kunstenaar is Arike Gill drie dagen in de week bezig met de Mineralogie en Petrologie collectie van natuurhistorisch museum Naturalis. Ze moet er onder andere voor zorgen dat de collectie toegankelijk is voor onderzoekers en behouden blijft voor toekomstige generaties.

Waar zij als collectiebeheerder objectief verzamelingen van ontdekkers archiveert, neemt Arike Gill in haar kunst zelf de rol van de ontdekkingsreiziger op zich. Via haar tekeningen en lichtinstallaties reist ze door de tijd, verwerkt residuen uit het verleden, heden en toekomst en herschikt die waardoor er nieuwe verbintenissen ontstaan. In haar nieuwste project 'Theon dakry' gaat ze nog een stap verder en infiltreert haar alternatieve realiteit subtiel onze eigen werkelijkheid.

Torenkamerplan
Voor de Torenkamer ben ik van plan een wandtekening te maken met mijn 3D-pen. Ik heb dit nieuwe tekenmateriaal een paar jaar geleden ontdekt. Het materiaal dwingt me om snel te werken, omdat het plastic in de 3D-pen erg snel opdroogt. Daardoor is het eindresultaat altijd erg verrassend. Ik speel al een tijdje met het idee om een hele ruimte vol te tekenen. Het torenkamertje is een monumentale ruimte met mooie oude ramen. Het lijkt me daarom spannend dat je als bezoeker het kamertje binnenloopt, en een tekening ziet die letterlijk naar je toe komt.

Naast mijn werk als kunstenaar werk ik als collectiebeheerder bij Naturalis. In mijn tekeningen speel ik met het idee dat er een nieuwe diersoort in mijn collectie wordt ontdekt. De tekening die ik in het Torenkamertje ga maken, zal hier ook over gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie