Opium Atelier
AVROTROS

Sarah-Dona Manev

  1. Klassiekchevron right
  2. Sarah-Dona Manev

Even voorstellen
Sarah-Dona Manev (1983) studeerde in 2011 af aan de (Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar werk wordt gekenmerkt door de relatie tussen de innerlijke wereld van een subject en een fysieke ruimte. Of het nu gaat om geënsceneerd of 'gevonden' compositie, er ontstaat een niet-gestileerd / rauw beeld. Alsof de maker een andere realiteit registreert. Het is in feite een bijna surrealistische beeldtaal, een uitdrukking van ons onderbewuste zelf. De meeste beelden worden gekenmerkt door een zekere monumentale benadering van compositie. Ze staan dicht bij het perspectief van een scenograaf en lenen zich net zo goed voor theater als voor architectuur of beeldhouwkunst.

In 2018 werkte ze in Boedapest aan het project 'Still Motion' De installatie gaat dieper in op de relatie tussen krachtige beelden en het vluchtige karakter van herinneringen. Het werk is een poëtische getuigenis van individuele ervaringen en herinneringen die geworteld zijn in de identiteit.
Installatie kunst & fotografie

Vanwege de maatregelen omtrent COVID-19 werkt Sarah-Dona deze week vanuit haar eigen atelier in plaats van in het Opium atelier.

Atelierplan
Nieuwe 'virtuele' ruimte creëren.

Ik werk graag met en in grote ruimtes. Op dit moment kan ik alleen vanuit huis werken. Ik woon in een typisch klein Amsterdams appartement op 4-hoog. Het benauwende gevoel door gebrek aan ruimte bekruipt me nu regelmatig. Mijn wereld (en dat van vele) is/wordt letterlijk steeds kleiner. Mijn plan is daarom om wat ruimte te scheppen. Ik ga een reeks virtuele ruimtes creëren. Dit ga ik doen door mini installaties te combineren met fotografie.


Dag 1 - Maandag 6 april

Mijn studio bevind zich in 'Het Hem' maar ivm de omstandigheden ben ik overgeleverd aan mijn eigen kleine huisje. Vandaag heb ik mijn mini werkplek ingericht. Omdat ik van plan ben een miniatuur installatie te maken ben ik in huis opzoek gegaan naar materialen die ik zou kunnen gebruiken. Omdat ik niet veel atelier spul in huis heb moet ik erg creatief. Vandaag ben ik blijven hangen bij aluminiumfolie. Ik vind het interessant om eerst goed te kijken naar materialen en te onderzoeken wat je er nog meer mee kunt doen naast de functie waarvoor het is gemaakt. Dit wordt de eerste keer dat ik zo klein ga werken, echt totaal anders dan mijn normale aanpak. Morgen ga ik verder met materialen en licht onderzoek.

Dag 2 - Dinsdag 7 april

Vandaag heb ik gewerkt aan een nieuwe vormen voor in de installatie. Zoals het aluminium van gister verschillende vormen en veranderingen kan aannemen heb ik vandaag gekeken naar alleen rechthoeken en strakke lijnen. Dit heb ik gedaan door middel van verschillende vierkantjes en rechthoeken te maken. Het voelde vandaag in het begin een beetje onwennig dat knutselen met schaar, papier en lijm omdat ik hier nooit de tijd en rust voor heb maar aan het einde van de dag was ik een volleerd vierkant en rechthoeken maker geworden. Het begint er momenteel uit te zien als een maquette. Het zou mooi zijn als ik aan het einde van de week iets heb kunnen maken dat ik uiteindelijk na de crisis een keer levensgroot kan gaan maken. Dan zal ook blijken of ik vaker vanuit heel klein zal starten voordat ik iets ga maken.

Dag 3 - Woensdag 8 april

Vandaag stond in het teken van spelen met licht en projectie. Ik heb me daar vooral op gericht vandaag en vanavond. Het was soms best wat frustrerend omdat mijn beamer het af en toe niet meer wilde doen. Dan ben je zo maar eens een uur of twee met de techniek bezig. Over het resultaat ben ik nog niet helemaal tevreden. Dat hoort er helaas ook bij.

Mijn woonkamer is momenteel behoorlijk onbewoonbaar aan het worden. Ik kijk ernaar uit om straks weer in mijn atelier te kunnen werken. Morgen weer verder spelen.

Dag 4 - Donderdag 9 april

Vandaag heb ik veel uurtjes in het project gestoken. Daardoor kon ik er beter induiken en zijn er stappen gemaakt. Ik heb geprobeerd om de ruimtelijkheid zoveel mogelijk te benadrukken en ben geeindigd in een surrealistische natuur scene.

Het bos, de natuur is iets wat ik erg mis in deze periode, ik zou er veel voor over hebben om nu een huisje midden in de natuur te hebben. Het donkere van het bos vind aansluiting met mijn eigen binnenwereld waar het momenteel door deze omstandigheden best donker kan zijn. Morgen ga ik verder met het fotograferen en filmen van het bos en zal ik een paar beelden uitkiezen als eind resultaat van deze week. Of het ook echt een af werk gaat zijn dat weet ik nog niet, dat zal morgen blijken.

Dag 5 - Vrijdag 10 april

Ster advertentie
Ster advertentie