Opium Atelier

Janina Schipper

AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. Janina Schipper

Kunstenaar Janina Schipper gaat tekenen in De Torenkamer. Ze gaat experimenteren met drie vlakken in een tekening waarbij de positie van de vlakken telkens per tekening verandert.

Even voorstellen
Janina Schipper (1986) is kunstenaar en werkt in verschillende disciplines. Ze studeerde aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle en behaalde haar Master Fine Art aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Momenteel woont en werkt ze in Rotterdam. Janina is geïnteresseerd in het maken van abstracte werken waarbij ze bewust kleur, structuur en contrast laat zien. In haar tekeningen en monoprints zit een bepaalde concentratie die er voor zorgt dat je er verschillende vormen, lagen en structuren in ontdekt. De beleving van kleur en materiaal staan hier centraal. Kleur is een wezenlijk onderdeel van het leven en kan een intens gevoel opwekken. Veel van haar werken bestaan uit maar één kleur; deze vibreert en is vol met emotie. Haar installaties en landschapswerken zijn altijd verbonden met de plek waarvoor ze zijn gemaakt; ze zijn site-specific. Ook hierbij geldt dat ze zich concentreert op een bepaalde kleur of materiaal. Daardoor wordt je aandacht op iets specifieks gevestigd en ontstaat er een andere kijk op de omgeving.

Torenkamerplan
In deze week wil ik tekeningen maken geïnspireerd op het werk ‘Looking glass’ dat ik vorig jaar voor de IJsselbiënnale heb ontworpen. Dit landschapswerk bestond uit drie grote kunststof platen die aan één kant reflecteerden als een spiegel en aan de andere kant als doorkijk functioneerden. In mijn tekeningen maak ik vaak gebruik van één vlak die ik invul met pastel, houtskool of grafiet. Nu wil ik gaan experimenteren met drie vlakken in een tekening waarbij de positie van de vlakken telkens per tekening verandert. Wat voor gevolgen heeft dit voor de ervaring van kleur, materiaal, contrast en structuur? We zullen het gaan beleven deze week.

Ster advertentie
Ster advertentie