De Klassieken

England, My England

AVROTROS
foto: AVROTROS
  1. Klassiekchevron right
  2. England, My England

In de nieuwe podcastserie England, My England duikt Ab Nieuwdorp in de wereld van de Engelse Muziek. Hij neemt je mee naar de mooiste muziek van bekende Britse componisten zoals Elgar en Purcell. England, My England is ook een persoonlijke zoektocht naar de Britse ziel.

Aflevering 1: England, My England

Waar komt die tomeloze liefde voor alles wat Engels is bij Ab vandaan, en hoe heeft het zijn leven gevormd? Je hoort het in deze eerste aflevering. Ook gaat Ab langs bij Dominic Seldis, de Engelse solo-contrabassist van het Concertgebouworkest. Dominic vertelt hoe volgens hem de Britse ziel doorklinkt in de muziek van onder andere Edward Elgar en Benjamin Britten.
Beschikbaar vanaf dinsdag 22 november 2022

#1 - England, My England

Beluister de podcast

England My England

England My England

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Quote

Deze podcastserie is voor mij een reis door de mooiste Engelse muziek en een aaneenschakeling van inspirerende ontmoetingen en ontdekkingen!

Ab Nieuwdorp

Hoe klinkt de Britse ziel?

Ab probeert te doorgronden en te benoemen wat Engelse muziek nou zo typisch Engels maakt; hoe klinkt de Britse ziel? Die vraag stelt hij aan verschillende reisgenoten, onder andere aan contrabassist Dominic Seldis, fluitiste Emily Beynon en aan professor David Burn.

foto: AVROTROS

Beluister de podcast 'England, My England' via je eigen podcastplatform.

London

De podcast brengt Ab naar hartje Londen, voor de Last Night of the Proms, het Grootste Britse klassiekemuziekfeest. Maar als hij eenmaal in Londen is, loopt de reis heel anders…

foto: AVROTROS

Queen Elizabeth II overleed terwijl Ab in Londen was.

Aflevering 2: Back to the Roots

Waar ligt de oorsprong van de Britse muziek? Zijn er karakteristieken die vanaf het allereerste begin aanwezig waren en die door de eeuwen zijn gebleven, en hoe klinkt dat? In deze aflevering gaat Ab back to the roots met professor David Burn (KU Leuven). Ook maken we kennis met Emily Beynon, solofluitiste van het Concertgebouworkest. Zij neemt ons mee naar háár muzikale roots: de muziek uit Wales.
Beschikbaar vanaf dinsdag 29 november 2022

Aflevering 3: Engelse Orkestmuziek

Hoe komt het dat er in de Nederlandse concertzalen zo weinig Engelse muziek klinkt? Ab stelt die vraag aan de artistiek directeur van de NTR Zaterdagmatinee, Kees Vlaardingerbroek. Hij weet als geen ander wat er speelt in het Nederlandse concertleven. Ook probeert Ab zijn eigen favoriete Engelse componist te pluggen voor in het Concertgebouw. Of dat lukt? Je hoort het in deze derde aflevering.
Beschikbaar vanaf dinsdag 6 december 2022

Aflevering 4: Engelse Kamermuziek

Hoe klinkt de Britse ziel door in de Engelse kamermuziek? Daarover praat Ab met violiste Lis Perry, die jarenlang samenwerkte met één van de grootste violisten uit de 20ste eeuw: Yehudi Menuhin. In Londen ontmoet Ab celliste Melissa Phelps, die hem een cellosonate laat horen waarin geweerschoten doorklinken.
Beschikbaar vanaf dinsdag 13 december 2022

Aflevering 5: Engelse Vocale Muziek

Engeland: land van kathedralen, koorscholen en university college choirs. Dat lijkt inmiddels algemeen bekend. Maar er is ook een traditie in opera, operette en oratorium. Samen met Nicolas Mansfield (voormalig artistiek directeur van de Nederlandse Reisopera) en Hanna Rijken (theoloog en musicus) neemt Ab je mee naar de mooiste seculiere en sacrale Engelse muziek.
Beschikbaar vanaf dinsdag 20 december 2022

Aflevering 6: The Grand Finale!

Eindelijk is het dan zover! Ab gaat naar Londen voor The Last Night of the Proms; het Britse klassieke muziekfeest bij uitstek. Maar op de dag dat hij arriveert, overlijdt Queen Elizabeth… Deze onverwachte plotwending leidt tot bijzondere ontmoetingen en verrassende muziek.
Beschikbaar vanaf dinsdag 27 december 2022

Reis mee naar England, My England via nporadio4.nl/podcasts of via je eigen podcastplatform.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie