De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Prelude (Fantasia) in a klein, BWV 922

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Prelude (Fantasia) in a klein, BWV 922

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Lars Ulrik Mortensen in het Huis Bartolotti, Amsterdam.

De Fantasia in a klein lijkt een uitgebreide oefening in polyptoton: het herhalen van een woord in steeds in net een iets andere vorm. Die komt uit de retorica, die heel veel begrippen heeft voor verschillende soorten herhaling in een tekst. Zo zijn er naast polyptoton bijvoorbeeld ook ploche, epizeuxis, diaphora, anadiplosis en anaphora. Er was in Bachs tijd een uitgebreide en gedetailleerde theoretische literatuur over retorica. En deze kennis en kunde over welke stijlmiddelen je allemaal kon gebruiken in een tekst werd, met bijbehorende terminologie, ook toegepast bij het schrijven van muziek. Zeker ook door Bach. Je kunt deze Fantasia zien als een demonstratie van de kunst van het herhalen.

Lees meer over BWV 922 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie