De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Dir, dir Jehova, will ich singen, BWV 299

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Dir, dir Jehova, will ich singen, BWV 299

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Charles Daniels, Mieneke van der Velden, Menno van Delft en Fred Jacobs in het Huis Bartolotti in Amsterdam.

Bach harmoniseerde niet alleen bestaande koraalmelodie├źn maar schreef zelf ook nieuwe muziek voor bestaande koraalteksten. Zoals hier in de vorm van een koraallied voor een zangstem met basso continuo. Het is duidelijk huismuziek, perfect geschikt dus voor de achttiende-eeuwse salon in Huis Bartolotti. Er bestaat ook een vierstemmige zetting van dit lied met dezelfde melodie en baslijn. Een andere variant is opgenomen in het Gesangbuch G.C. Schemelli als BWV 452.

Lees meer over BWV 299 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie