De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Hoboconcert in F groot, BWV 1053R

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Hoboconcert in F groot, BWV 1053R

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Emma Black en de Nederlandse Bachvereniging in de Stadsgehoorzaal in Leiden.

Bach heeft hoboïsten niet slecht bedeeld: meer dan tweehonderd solo’s voor hobo komen er in zijn oeuvre voor. Vaak gaat het om één of twee hobo’s in openingskoren en aria’s in de cantates. Maar écht solorepertoire is dun bezaaid: er is geen muziek voor hobo alleen, zoals de suites of partita’s voor viool, cello, en fluit. Ook is er geen kamermuziek - suites of sonates met basso continuo - laat staan soloconcerten voor hobo. Wonderlijk, als je bedenkt dat de hobo geen zeldzaam instrument was en Bach overal waar hij werkte uitstekende hoboïsten tot zijn beschikking had.

Hier en daar vangen we een glimp op hoe een concert voor hobo van Bachs hand geklonken zou kunnen hebben. Zo begint cantate BWV 156 met een Sinfonia die niet zou misstaan als langzaam deel in een hoboconcert. Hetzelfde geldt voor het instrumentale Adagio in het Oster-Oratoroium BWV 249, dat eerst de hobo als solo-instrument had, voordat die in een latere versie aan de fluit werd toegewezen

Lees meer over BWV 1053R op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie