De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Motet Lobet den Herrn, BWV 230

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Motet Lobet den Herrn, BWV 230

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Christoph Prégardien in de Grote Kerk in Alkmaar.

Enthousiast zetten de stemmen, netjes van hoog naar laag, stuk voor stuk in op de tekst van psalm 117: ‘Loof de Heer, alle volken, prijs hem, alle naties.’ De eerste sectie van het motet blijkt een dubbelfuga, met na de grote sprongen van het eerste thema ‘Lobet’ een nieuw, klaterend motief op ‘und preiset’, twee elementen die tot besluit nog eens samen klinken, en daar begint het ‘mis’ te gaan, waarover later meer.

Deel twee van het motet verklankt de rest van de ultrakorte psalmtekst: ‘want zijn genade en waarheid heersen over ons in eeuwigheid,’ eerst in simpel, sereen contrast met de voorgaande polyfonie, vervolgens opnieuw als een soort dubbelfuga – met glansrol voor de tenoren – rond het thema ‘eeuwigheid’. Bonus: een dansant ‘Alleluja!’, met nu en dan een stem die er pittig tegenin gaat.

Lees meer over BWV 230 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie