De Klassieken
AVROTROS

De mooiste klassieke muziek bij de mooiste kunstwerken

  1. Klassiekchevron right
  2. De mooiste klassieke muziek bij de mooiste kunstwerken
Lucas De Man en Ab slaan de handen ineen en combineren klassiek met kunst! Vandaag: het Romeinse theater van de nuchtere Fries Lourens Alma Tadema.

In het televisieprogramma Man en Kunst zet presentator Lucas De Man de spotlights op vijf iconische kunstwerken in Nederlandse musea. Dit jaar zijn dat ‘Felix Auerbach’ van Edvard Munch (Van Gogh Museum), de levensechte figuurvan Maurizio Cattelan (Boijmans van Beuningen), ‘Dikke Bicker’ van Bartholomeus van der Helst (Rijksmuseum), vier lichtinstallaties van James Turrell (Museum De Pont) en ‘Entrance of the Theatre’ van Lourens Alma Tadema (Fries Museum).

De hele Museumweek is Lucas elke ochtend om 09:45 uur te gast bij Ab in de studio om het kunstwerk van de avond te bespreken. Welke muziek schreeuwt er Munch? En wat zou er geklonken hebben in het theater van Tadema?

Met oordopjes naar het museum
Luisteraars van De Klassieken worden opgeroepen om mee te denken en hun suggesties in te sturen. Alle muziek die wordt aangeraden komt in een afspeellijst op de site van Man en Kunst te staan. Neem dus de volgende keer dat je naar de musea gaat je oordopjes mee, want je hebt meteen je muzikale soundtrack bij het kunstwerk!

Maandag 9 april - Muziek bij het portret van Felix Auerbach
Welke klassieke muziek zou er in de huiskamer van Felix Auberbach hebben geklonken? Beluister de Auerbach-playlist.Dinsdag 10 april - Muziek bij de levensechte figuur van Cattelan
Welke klassieke stukken staan er in de Spotifylijst van Cattelans 'Untitled (Manhole)'? Beluister de Cattelan-playlist.


Woensdag 11 april - Muziek bij ‘Dikke Bicker’ van Bartholomeus van der Helst
Welke klassieke stukken liggen er op het bordje van burgemeesterszoon Gerard Andriesz Bicker? Beluister de Bicker-playlist.


Donderdag 12 april - Muziek bij de meditatieve lichtintallaties van James Turrell
Welke klassieke muziek moét je horen tijdens de full-body-experience van Turrell? Beluister de lichtgevende-playlist


Vrijdag 13 april - Muziek bij Tadema's 'Entrance of the Theatre'
Welke klassiek concert zou er op het programma hebben gestaan in Tadema's theater? De Klassieken zoekt het uit! Laat het ons weten en vul samen met ons de Tadema-playlist: http://bit.ly/2IQcncR

Lucas bij De Klassieken: 9 t/m 13 april om 09:45 uur op NPO Radio 4.
Man en Kunst: 9 t/m 13 april om 22:50 uur op NPO 2.

Ster advertentie
Ster advertentie