De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Zes kleine preludes,BWV 933-938

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Zes kleine preludes,BWV 933-938

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Benjamin Alard in Paushuize, Utrecht.

Hier horen we de alledaagse Bach. Er moeten bij hem thuis altijd een heleboel kleinere en eenvoudigere stukken in het rond hebben gelegen: een bron van materiaal voor allerlei gebruik. Deze set van zes preludes is daarvan een goed voorbeeld. Hoewel ze in bronnen uit Bachs eigen tijd niet als een set bewaard zijn, wijst de vermelding van '6 Praeludien für Anfänger auf dem Clavier' in 1790 in de nalatenschap van Bachs zoon Carl Philip Emmanuel wel in die richting. Ook een van Bachs laatste leerlingen, Johann Christiann Kittel (1732-1809), had een door hem zelf gekopieerd handschrift met deze zes preludes 'voor beginners op het klavier'.

Lees meer over BWV 933-938 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie