De Klassieken

Kijk All of Bach: Sanctus in D Groot, BWV 238

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Sanctus in D Groot, BWV 238

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door De Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven in de Waalse Kerk, Amsterdam.

Bach bezat een reeks feestelijke Sanctus-zettingen voor belangrijke feestdagen, deels door hemzelf gecomponeerd, deels composities van anderen. Het ongebruikelijke van het Sanctus, BWV 238 is dat er maar twee zelfstandige instrumentale partijen zijn: de baspartij en de eerste violen. De andere instrumenten dubbelen het vierstemmige koor. Het geheel is dus zes-stemmig, net als Vopelius’ Sanctus. Dat is waarschijnlijk vanwege de Bijbelse bron van het Sanctus. Het boek Jesaja spreekt namelijk over Serafijnen met “zes vleugels” die elkaar het Sanctus toeroepen.

Lees meer over BWV 238 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie