De Klassieken

Kijk All of Bach: Concert voor twee klavecimbels in C groot, BWV 1061

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Concert voor twee klavecimbels in C groot, BWV 1061

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Francesco Corti, Siebe Henstra en de Nederlandse Bachvereniging in Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Hoor toch hoe ontzettend druk de twee klavecinisten zijn! In het klassieke Italiaanse concert klinkt eerst een tutti-inleiding en volgen dan virtuoze variaties op het thema voor de soliste(n), afgewisseld met passages voor het hele ensemble. Maar hier doen de twee klavieren eigenlijk alles zelf. In het tweede deel hebben ze zelfs genoeg aan elkaar, en in de finale laten ze de rest ook wel érg lang buitenspel. De sleutel van dit mysterie zit in de ontstaansgeschiedenis, die, hoe kan het ook anders bij Bach, vol speculatie is.

De enige direct aan Bach te linken bron is een handschrift uit 1732-33 van Anna Magdalena met correcties en aanvullingen door haar man. Bezetting? Twee klavecimbels, zonder meer. En wat een virtuositeit, een waar meesterstuk! Speelde de componist dit stuk misschien samen met zijn zoon Wilhelm Friedemann toen die net in Dresden was neergestreken. Of speelden vader en zoon het nog eerder, in Leipzig in het koffiehuis van Zimmermann bijvoorbeeld? En zijn die later toegevoegde, spartaanse strijkerspartijen misschien het werk van diezelfde zoon in plaats van van de vader? Juist de bron waarin die strijkerspartijen staan, uit de tweede helft van de achttiende eeuw, geeft geen duidelijkheid. Stilistisch zijn er aanwijzingen te vinden voor beide interpretaties: de grenzeloze speelsheid van Wilhelm Friedemann en het ritmisch vernuft van Johann Sebastian blijken dicht bij elkaar te liggen.

Lees meer over BWV 1061 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie