De Klassieken

Kijk All of Bach: Ouverture in D groot, BWV 1068

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Ouverture in D groot, BWV 1068

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Lars Ulrik Mortensen in het Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam.

Derde (orkest)suite is de bijnaam van dit werk. Was het al een anachronisme om het woord ‘orkest’ op deze feestelijke suite te plakken, Lars Ulrik Mortensen gaat verder en rukt het label van de partituur, gooit het resoluut in de prullenbak én reduceert de bezetting tot een minimum. In deze uitvoering geen symfonische massa, uiteraard, maar ook geen trompetten, pauken of zelfs hobo’s, want die schreef Bach er rond 1730 pas bij. Mortensen betreurt het verlies van de kleur van de blazers alleszins niet: met strijkers alleen klinkt het werk slank en doorzichtig, precies zoals de tegendraadse Deen het graag heeft.

Lees meer over BWV 1068 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie