De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Cantate Nach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Cantate Nach dir, Herr, verlanget mich, BWV 150

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Shunske Sato in de Groote Kerk in Maassluis.

In krap 14 minuten verglijdt de sfeer in deze cantate talloze keren. Dit soort tempo- en karakterwisselingen zijn heel kenmerkend voor Bachs vroege cantates – en Nach dir, Herr, verlanget mich hoort daar zeker bij – soms wordt het zelfs Bachs vroegste cantate genoemd.
Na een melancholische instrumentale sinfonia zetten de zangers in met het eerste vers van Psalm 25. Bach illustreert de tekst heel nauwgezet: op ‘Nach dir, Herr, verlanget mich’, klinken lange, chromatische lijnen, ‘zu Schanden werden’ wordt gecombineerd met een soort val naar beneden en bij het woord ‘freuen’ komen snelle noten als van een lach.

In de loop van het stuk wisselen de indrukwekkende momenten elkaar af, zoals bijvoorbeeld het bijzondere terzet ‘Cedern müssen von den Winden’ waarin de bas de ruisende bomen lijkt te verbeelden terwijl de zangers standvastig staan. Prachtig is de stijgende toonladder door de zang- en vioolpartijen in ‘Leite mich’. Ook opmerkelijk zijn de strijkerspartijen in ‘Meine Augen’. De cantate eindigt met een ongelooflijk slotkoor in de vorm van een chaconne. De baslijn hiervan inspireerde Brahms tot het laatste deel van zijn Vierde symfonie.

Lees meer over BWV 150 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie