De Klassieken

Kijk All of Bach: Vioolpartita nr. 1 in b klein, BWV 1002

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Vioolpartita nr. 1 in b klein, BWV 1002

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato in de Lichtfabriek in Haarlem.

Varietas delectat (variatie brengt genoegen), zo luidt een oud Latijns gezegde. Het lijkt alsof Bach deze uitspraak in gedachten had voor deze Eerste partita. Variatie was op allerlei manieren een sleutelbegrip in de muziekpraktijk van Bachs tijd. Uit teksten blijkt telkens weer dat variatie in zowel het componeren als het musiceren belangrijk werd geacht. Zoals bijvoorbeeld het versieren van een gegeven melodie of een harmonisch schema, door zowel componisten als uitvoerenden.

Lees meer over BWV 1002 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie