De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Jesu, der du meine Seele, BWV 78

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Jesu, der du meine Seele, BWV 78

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven in de Waalse Kerk, Amsterdam.

Eigenlijk zouden we wat vaker naar de onderkant van Bachs muziek moeten luisteren. In 1756 schreef Johann Daube in zijn traktaat over het basso continuo (de constante bas in de barokmuziek) dat Bach die kunst “in de hoogste graad” had beheerst: zijn begeleiding kon een bovenstem leven geven zelfs als die er geen had. Het openingskoor van deze cantate nodigt erg uit om de oren eens wat meer te spitsen naar de onderste stemmen in het orkest, de cello en de contrabas en ook het orgel en het klavecimbel. In dit eerste deel is hun partij namelijk gebouwd op één chromatisch dalende lijn. Het lijkt daardoor een chaconne, een muzikale vorm waarin een korte baslijn continu wordt herhaald en als basis dient voor steeds nieuwe variaties in de bovenstemmen.

Lees meer over BWV 78 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie