De Klassieken

Kijk All of Bach: Nimm, was dein ist, und gehe hin, BWV 144

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Nimm, was dein ist, und gehe hin, BWV 144

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven in de Grote Kerk in Naarden.

Wat je al niet kunt doen met een lied dat je aanspreekt! Bach verwerkte het koraal ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’ maar liefst zeven keer in een cantate. Het optimisme en godsvertrouwen dat eruit spreekt, moet hem bijzonder hebben geraakt.

Hier gebruikt Bach het eerste couplet als keerpunt. De cantatetekst gaat over de ontevreden dagloners, een gelijkenis ontleend aan Mattheus. De opening valt met de deur in huis: niet zeuren en wegwezen is de strenge, in een fuga vervatte boodschap aan de mannen die menen onderbetaald te zijn. In de aria die volgt, spoort een milde alt aan tot tevredenheid. In de lagere regionen hoor je nog altijd het gemor van het werkvolk doorklinken. Het tweede koraal ‘Was Gott tut, das ist wohlgetan’ vormt het omslagpunt. ‘Heb toch wat vertrouwen’ is hier de boodschap. Tenor en sopraan nemen die wijze les vervolgens ter harte, waarna de cantate treffend afsluit met het onder meer in de Matthäus-Passion voorkomende koraal ‘Was mein Gott will, das g’scheh allzeit’.

Lees meer over BWV 144 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie