De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Vioolconcert in d klein (reconstructie), BWV 1052R

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Vioolconcert in d klein (reconstructie), BWV 1052R

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Shunske Sato en de Nederlandse Bachvereniging in het Rijksmuseum, Amsterdam.

Stelt u zich Bachs opwinding voor toen Vivaldi’s beroemde vioolconcerten eindelijk Thüringen hadden bereikt. Zelf violist, en blijkbaar een van de betere, moet hij intuïtief het potentieel van het modieuze genre hebben gezien. Hij besloot zelf te experimenteren én te verbluffen. Want dit violistische wonder – het Vioolconcert in d klein – werd technisch meteen zo uitdagend dat maar weinig solisten het aankonden. Te weinig wellicht, er is geen snipper bewaard van gebleven… Het concert dat u hier hoort, is een moderne reconstructie, gebaseerd op een klavecimbelconcert dat Bach veel later schreef, maar waarvan wordt vermoed dat de oervorm een vioolconcert is. Hadden Bachs kinderen en studenten, toetsenmannen, misschien geen interesse in een ‘onspeelbaar’ vioolstuk?

Lees meer over BWV 1052R op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie