De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Concert in G groot, BWV 592

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Concert in G groot, BWV 592

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Leo van Doeselaar in de Waalse Kerk, Amsterdam.

Het Concert in G groot maakt deel uit van een groep van vijf concerttranscripties die Bach maakte in Weimar rond 1713. Voor drie hiervan fungeerden composities van Vivaldi als voorbeeld. Het origineel van dit concert is van de hand van prins Johann Ernst. Deze jonge neef van Bachs werkgever in Weimar verbleef enige tijd in Nederland en was een veelbelovend violist en componist. Toen in 1711 in Amsterdam L’estro armonico verscheen, Vivaldi’s revolutionaire bundel met strijkersconcerten, stortte Johann Ernst zich onmiddellijk ook op het schrijven van concerten. De prins stierf in 1715, nog maar achttien jaar oud. Wat er uit hem zou zijn gegroeid als hij was blijven leven, is de vraag. Maar dat Bach het talent herkende en zich niet te goed voelde om de potentie van het werk van deze jongen te openbaren, spreekt boekdelen.

Lees meer over BWV 592 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie