De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Toccata in e klein, BWV 914

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Toccata in e klein, BWV 914

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Bart Jacobs in zij huis in Eikevliet, België..

De zeven ‘manualiter’ (alleen met de handen te spelen) toccata’s van Bach behoren tot zijn vroege werk en laten duidelijk echo’s horen van de Noord-Duitse klavierschool waarin hij is opgegroeid. De Toccata in e klein is de kortste en heeft een heldere structuur van vier delen. De Toccata eindigt met een tweede, en meer briljante fuga die grote overeenkomsten vertoont met een anoniem stuk dat in de bibliotheek van het conservatorium van Napels bewaard wordt. Het stelt de muziekwetenschap voor een raadsel. Bach bewerkte wel vaker een Italiaans concert en leende ook af en toe een fugathema van de Italianen, maar dat hij een hele fuga overnam, kwam nooit voor. Maar misschien was het omgekeerd en heeft de onbekende Italiaan de fuga van Bach gekopieerd, of – laatste mogelijkheid – baseerden beiden zich op een verloren gegaan origineel. We zullen het waarschijnlijk nooit weten.

Lees meer over BWV 914 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie