De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Fantasie en fuga in c klein, BWV 537

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Fantasie en fuga in c klein, BWV 537

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Erwin Wiersinga in de Stiftskirche St. Georg, Goslar-Grauhof.

Een lamento pur sang, dat is de Fantasie die voorafgaat aan de Fuga in c klein. De ijle tonen die in de hoogte blijven rondzweven, lijken te wenen om een of ander tragisch verlies. De mismoedige, op verre afstand diep brommende orgeltonen versterken nog eens het gevoel van verlatenheid. Bij de introductie van het tweede thema wordt de lamento-sfeer er niet minder op, want nu beginnen de noten paarsgewijs amechtig steeds verder naar beneden af te dalen. Ook na een uitvoerige herhaling van beide thema’s is het nog niet klaar met de misère, want het eindigt met een vraag.

Een grotere tegenstelling met de erop volgende fuga is nauwelijks denkbaar. Terwijl je na de fantasie in weemoedige sferen verkeert, plons je onverhoeds in een uiterst energiek eerste fugathema. Dit is spierballenmuziek en dat wordt nog eens bevestigd door het tweede thema. Hoger! Hoger! Harder! Harder! Is hier het devies.

Lees meer over BWV 537 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie