De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Christ lag in Todesbanden, BWV 695

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Christ lag in Todesbanden, BWV 695

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Dorien Schouten in de Bovenkerk in Kampen.

Deze orgelversie van het paaslied Christ lag in Todesbanden toont ingetogen vreugde. Het stuk begint als een tweestemmige inventie, een duet in imitatie tussen sopraan en bas. De twee stemmen beginnen met een versierde vorm van de originele koraalmelodie. En dus vraag je je meteen af: wat volgt? Een derde en vierde stem in imitatie van de eerste twee? De koraalmelodie in lange onversierde noten? En zo ja, waar dan? Veel luisteraars – zowel in Bachs eigen tijd als vandaag – zullen verwachten dat het koraal spoedig zal verschijnen in lange noten in het pedaal.

Bach verrast ons hier met iets anders. Hij schuift de koraalmelodie bijna ongemerkt als derde stem tussen de hoge en lage partij in, precies zoals een zangstem inzet na een instrumentale inleiding. Er is weinig bewerking nodig om van deze orgelversie een aria te maken (zoals in de Schübler-Choräle, BWV 645-650, waarin het omgekeerde gebeurde met aria’s uit een aantal kerkcantates). Je kunt de koraalmelodie vrijwel zonder problemen meezingen.

Lees meer over BWV 695 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie