De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Sonate nr. 6 in G groot, BWV 530

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Sonate nr. 6 in G groot, BWV 530

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Reitze Smits in de Jacobikerk in Uithuizen.

Wie is moderner: Händel of Bach? Die vraag speelde in de achttiende eeuw al. Bach werd vaak gezien als kundig maar ouderwets en Händel als meer vooruitstrevend. Het eerste deel van deze Sonate in G groot spreekt dit beeld tegen. Het eenstemmige begin van de twee bovenste stemmen en de ongecompliceerde welluidendheid zijn op en top modern. Het is dan ook geen wonder dat juist Bachs zes triosonates een troef in de discussie werden.

In 1788 verscheen in een Duits tijdschrift een anonieme ingezonden brief. Het was een antwoord op een passage in Charles Burneys levensbeschrijving van G.F. Händel waarin de Engelsman schrijft dat Händel in zijn orgelmuziek “zelfs Johann Sebastian en andere Duitsers overtroffen had.” Die moderniteit van Händel viel wel mee, stelt de briefschrijver. Hij karakteriseert Händels klaviervariaties als “plat en voor onze tijd veel te eenvoudig.” Nee, dan Bach, die was tijdloos en dus eigenlijk veel moderner: “naast andere trio’s voor het orgel is in het bijzonder een set van 6 zulke stukken voor twee manualen en pedaal bekend, die zo galant gecomponeerd zijn dat ze ook nu nog zeer goed klinken en nooit verouderen, maar alle smaakrevoluties in de muziek zullen overleven.”

Lees meer over BWV 530 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie