De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Fantasie en fuga in c klein BWV 906

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Fantasie en fuga in c klein BWV 906

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Masato Suzuki in Voorburg.

Johann Sebastian was niet de enige thuis die componeerde. Het is dat we van deze Fantasie en fuga in c klein twee manuscripten in Bachs eigen handschrift hebben, anders zou je bijna denken dat dit een werk was van een van zijn componerende zoons, Carl Philipp Emanuel of Wilhelm Friedemann. De titel Fantasie, de beweging in triolen, het wat grillige maar toch luchtige karakter: het zijn allemaal kenmerken van de empfindsame (gevoelige) stijl. En die is veel vaker terug te vinden in de werken van Bachs zoons dan in die van Bach zelf. Ook de handkruisingen – waarbij de ene hand onder de andere door gaat – duiken later regelmatig op in het werk van de beide zoons. Ze pikten thuis van alles op in hun tienerjaren.

Met de fuga veranderen de zaken. Bestond de chromatiek in de fantasie nog uit versieringen van de melodie, in de fuga wordt die structureel op het extreme af. En ook met de andere stemmen probeert Bach de chromatiek niet netjes te kanaliseren. Hij gebruikt voortdurend rare verminderde en overmatige akkoorden, soms met nog extra dissonanten erbij. Het geheel wordt een soort harmonische lachspiegel, alsof een normale fuga ontspoord is geraakt.

Lees meer over BWV 906 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie