De Klassieken
AVROTROS

Man & Kunst

  1. Klassiekchevron right
  2. Man & Kunst

Tijdens de Nationale Museumweek 2020 vertelt Lucas De Man in het AVROTROS-programma Man en Kunst elke avond meer over een iconisch kunstwerk - van spotprenten met dieren van Cornelis Saftleven tot het zelfportret van Paula Modersohn-Becker. Ab Nieuwdorp zoekt er in De Klassieken passende muziek bij.Luisteraars kunnen meedenken en vrij associëren: welke muziek zou er geklonken hebben in de ateliers van de kunstenaars?

De vijf meesters die in 2021 aan bod komen bij Man en Kunst zijn: Paula Modersohn-Becker, het echtpaar Bernd en Hilla Becher, Cornelis Saftleven, James Ensor & André Volten.

Paula Modersohn-Becker

Paula Modersohn-Becker was de eerste vrouw die naaktportretten van zichzelf schilderde, primitief en vol gevoel. In de eerste aflevering duikt Lucas in het levensverhaal van deze unieke kunstenares die twijfelde tussen een leven in het mondaine Parijs en een kunstenaarskolonie op het Duitse platteland. Hij bekijkt haar dramatische ‘Zelfportret met hoed en sluier’ in het Kunstmuseum Den Haag en reist af naar het Duitse Worpswede, waar Paula een groot deel van haar leven doorbracht.

Luister hier naar Lucas de Man in De Klassieken op NPO Radio 4 & Abs muziekkeuze bij de kunst van Paula Modersohn-Becker:

Lucas de Man met print van het werk van Paula Modersohn-Becker

De uitzending van Man en Kunst op NPO 2 kijk je terug via deze link.

Bernd & Hilla Becher

Talloze beroemde fotografen zijn beïnvloed door het werk van het Duitse echtpaar Bernd en Hilla Becher. Met hun sobere, uiterst precieze zwart-wit foto's van industriële gebouwen, van hoogovens tot kolenmijnen, overrompelden zij de kunstwereld. Lucas bekijkt in het Ruhrgebied restanten van voormalige industrie. Daarnaast bespreekt hij de maar liefst 85 foto's van een steenkolenmijn in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

Luister hier naar Lucas de Man in De Klassieken op NPO Radio 4 & Abs muziekkeuze bij de kunst van Bernd & Hilla Becher:

Lucas de man bekijkt in het Ruhrgebied restanten van voormalige industrie

De uitzending van Man en Kunst op NPO 2 kijk je terug via deze link.

Cornelis Saftleven

In de derde aflevering staat het schilderij ‘Satire op de uittocht van de geestelijkheid uit 's-Hertogenbosch in 1629' uit het Noordbrabants Museum centraal. De maker van dit bijzondere werk, de zeventiende eeuwse Cornelis Saftleven, was gespecialiseerd in spotprenten met dieren in de hoofdrol en zou tijdens zijn carrière zelfs met Rubens samengewerkt hebben!

Luister hier naar Lucas de Man in De Klassieken op NPO Radio 4 & Abs muziekkeuze bij de kunst van Cornelis Saftleven:

Lucas de man met een uil zoals die voorkomt in dierensatire van Saftleven

De uitzending van Man en Kunst op NPO 2 kijk je terug via deze link.

James Ensor

James Ensor was de Belg met de Engelse naam, de man achter de maskers, de schilder die ook balletmuziek componeerde en in plaats van een vrouw een stad als muze had: Oostende! Vertrekpunt voor de aflevering rondom het levensverhaal van James is het schilderij ‘La Gamme d'Amour’ in het Bonnefantenmuseum in Maastricht.

Luister hier naar Lucas de Man in De Klassieken op NPO Radio 4 & Abs muziekkeuze bij de kunst van James Ensor:

Lucas de Man met maskers als in de werken van James Ensor

De uitzending van Man en Kunst op NPO 2 kijk je terug via deze link.

André Volten

Kunst hangt of staat niet alleen in musea. Het werk van André Volten kun je overal in de openbare ruimte tegenkomen. Lucas gaat op verschillende plekken in het land - in parken, op pleinen, bij gebouwen, de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo én zelfs in de paleistuinen van Drakesteyn en Huis ten Bosch - op zoek naar zijn werk.

Kijk & luister naar Abs muziekkeuze bij de beelden van André Volten:

De laatste aflevering van Man en Kunst is te zien op zaterdag 24 april om 22.00 uur op NPO 2.
Lucas de man bij een werk van André Volten

Ster advertentie
Ster advertentie