De Klassieken

All of Bach: DE 10 FAVORIETE WERKEN VAN JOS VAN VELDHOVEN

AVROTROS
foto: Kim Krijnen / Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. All of Bach: DE 10 FAVORIETE WERKEN VAN JOS VAN VELDHOVEN

Deze week kiest hij voor Mis in g klein, BWV 235. Bekijk de video.

Een hommage aan Jos van Veldhoven: iedere vrijdag één van de 10 favoriete werken van Jos van Veldhoven, die na 35 jaar afscheid neemt als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging.

De All of Bach van deze week werd uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven in de Grote Kerk in Naarden.


Jos van Veldhoven over zijn favoriete Mis in g klein, BWV 235: "En van de zogenaamde ‘kleine’ missen van Bach. Klein, omdat ze slechts uit een Kyrie en Gloria bestaan. Maar stuk voor stuk juweeltjes met fraaie aria’s en heel veel mooie en vaak virtuoze ensembles. De grote mis in b (de ‘Hohe Messe’) heeft Bach nooit in zijn geheel uitgevoerd, maar de kleine missen klonken vaak op de grote feestdagen."

Lees meer over BWV 235 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie