De Klassieken

Kijk All of Bach: Goldberg Variaties, BWV 988

AVROTROS
foto: Kim Krijnen / Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Goldberg Variaties, BWV 988

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Jean Rondeau, in het Concertgebouw in Brugge.

De legende bij deze variaties is o zo aantrekkelijk: graaf Hermann Karl von Keyserlinck kan de slaap niet vatten en vraagt Bach om wat prettig muzikaal tijdverdrijf, te spelen door Keyserlincks klavecinist-wonderkind Johann Gottlieb Goldberg. Bachs link met de Russische ambassadeur Keyserlinck is plausibel, gezien zijn hulp bij Bachs dromen van een overstap van Leipzig naar de hoven van Berlijn en Dresden. Maar Goldbergs betrokkenheid is een stuk minder zeker. Bach had waarschijnlijk zichzelf en niet de dertienjarige leerling van zijn zoon Wilhelm Friedemann in gedachten bij de compositie van wat wellicht de best geconstrueerde, meest expressieve variatiereeks van de barok werd. De benaming 'Goldbergvariaties'is dan ook niet van Bach zelf. Hij sprak praktisch van een ‘Aria mit verschiedenen Veränderungen […] zur Gemüths-Ergetzung’, met enige poëtische vrijheid te vertalen als variaties voor de ziel. Het werk werd uitgegeven als vierde deel van Bachs encyclopedische Clavier-Übung.

Lees meer over BWV 988 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie