De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Kaffeekantate, BWV 211

foto: Kim Krijnen / Pixabayfoto: Kim Krijnen / Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Kaffeekantate, BWV 211

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Shunske Sato in Radio Kootwijk.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De cultuur van het koffie drinken, oorspronkelijk een Arabisch gebruik, verspreidde zich vanaf het begin van de achttiende eeuw over heel Europa en vervolgens van de adellijke elites naar de burgerij. Overal kwamen koffiehuizen. In Leipzig waren er meer dan tien. Dat van Gottfried Zimmermann was sinds de 1723 de vaste speelplek van het beste amateurmuziekensemble van de stad. In 1729 nam Bach de leiding van dit Collegium musicum op zich. De koffiecantate, met als officiële naam Schweigt stille, plaudert nicht, ontstond rond 1734 voor de concerten in het Café van Zimmermann.

Lees meer over BWV 211 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie