De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Sei Lob und Preis mit Ehren, BWV 231

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Sei Lob und Preis mit Ehren, BWV 231

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week werd uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven in de Martinikerk in Groningen.

Dit stuk zat verstopt in de vergaarbak met composities die bekend staan als ‘twijfelachtig’ en ‘verkeerd toegeschreven’. Een verzameling muziek die in bepaalde bronnen de naam Bach draagt, maar waarvan onzeker is of Bach ook echt de componist is. In 1983 gaf musicoloog Klaus Hoffman Sei Lob und Preis mit Ehren toch een upgrade. Dit deel is namelijk afgeleid van het tweede deel van Bachs cantate Gottlob! nun geht das Jahr zu Ende. Zo kreeg het stuk een eigen BWV-nummer: 231, dat later weer veranderd werd in 28/2a.

Lees meer over BWV 231 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie