De Klassieken
AVROTROS

Het Huisorkest

foto: AVROTROS/ Het Huisorkestfoto: Het Huisorkest
  1. Klassiekchevron right
  2. Het Huisorkest

Het Huisorkest is een gezelligheidsstudentenorkest uit Utrecht. Het orkest onderscheidt zich door iedere productie samen te werken met andere kunstvormen, denk aan: een verteller, solist, dansact of een kunstschilder. Op deze manier hopen ze de afstand tussen verschillende kunstvormen te overbruggen, met twee spetterende producties per jaar als eindresultaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Orkesttradities

Ons orkest staat ook wel bekend onder de naam ‘Het bier-appelsap orkest’. Elke woensdagavond is een grote groep leden na de repetitie te vinden in de bar van Cultuurcentrum Parnassos waar onder genot van voornamelijk een biertje of glas appelsap gezellig gekletst wordt. Dit leidt ook tot de organisatie van een bier-appelsap cantus (in plaats van de meer standaard biercantus).

Mascotte

Onze dirigent, Anja Oosterbeek, draagt elk concert hetzelfde jasje met een, door haar moeder gemaakt, opdruk/borduursel passend bij het thema van die productie.

Leukste orkest-anekdote

Eén van de dingen die Het Huisorkest op muzikaal gebied uniek maakt, is dat ze een concertpianist en een drummer hebben. Zij maken het mogelijk om in één concert van filmmuziek via barok naar popnummers te gaan. Maar... orkestmuziek bevat natuurlijk geen drumpartijen! Alle drumpartijen worden daarom live tijdens de repetitie “geschreven”, waarbij hun dirigent met wilde handgebaren, gezang en voornamelijk veel ‘boem-tjik’ geluiden roept naar de drummer en zo duidelijk maakt wat de bedoeling is (en deze begrijpt dit verbazend genoeg meestal ook nog). Dit levert natuurlijk hilarische taferelen op en “een beetje boem-tjik” is binnen Het Huisorkest een gevleugelde uitspraak als je probeert om iets duidelijk te maken..

Meest exotische orkestlocatie

Elk voorjaar trekt het gehele orkest diep de bossen in. Begeleid door vogelgezang en andere
natuurgeluiden storten ze zich een weekend lang op de muziek van de komende productie. Dit mag dan wel in Driebergen-Rijssenburg zijn, maar de relatieve nabijheid van de locatie is voor hen geen enkele reden om de pret te drukken. Het weekend staat daarom niet voor niets bekend als het gezelligste weekend van het jaar!

Meest memorabele concert

Aangezien ze elk concert met een andere kunstvorm samenwerken, variërend van een poëet, schilder, tot goochelaar, is elk concert volgens hen compleet uniek en bijzonder!

Concertdata

1 & 2 juli - Slotconcert Zomerproductie in Utrecht, Parnassos

Ga voor meer informatie naar de website van Het Huisorkest.

Lid worden?

Het Huisorkest organiseert geen audities voor nieuwe leden: hun uitgangspunt is gezellig samen muziek maken ongeacht het niveau. Dit leidt tot een diverse groep leden waarvan sommigen hun instrument al jaren bespelen en extra uitdaging kunnen vinden in korte solo’s, terwijl anderen pas net met een (tweede) instrument begonnen zijn. Ook is ongeveer een kwart van het orkest internationaal. Het Huisorkest is op dit moment op zoek naar hobo, fagot, strijkers en alle soorten basinstrumenten. Ga voor meer informatie naar hun website.

📯 Breng nu je stem uit in de verkiezing voor Het Leukste Studentenorkest van Nederland!

Stem direct

Ster advertentie
Ster advertentie