De Klassieken
AVROTROS

All of Bach: de 10 favoriete werken van Jos van Veldhoven

foto: Kim Krijnen / Pixabay
  1. Klassiekchevron right
  2. All of Bach: de 10 favoriete werken van Jos van Veldhoven
Deze week kiest hij voor Sie werden aus Saba alle kommen. Bekijk de video.

Een hommage aan Jos van Veldhoven: iedere vrijdag één van de 10 favoriete werken van Jos van Veldhoven, die na 35 jaar afscheid neemt als artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging.

De All of Bach van deze week werd uitgevoerd door de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Hans-Christoph Rademann in de Grote Kerk in Harlingen..

De drie wijzen kwam van ver. Uit het Oosten (Saba ofwel Sheba lag waarschijnlijk ergens in het huidige Jemen) reisden ze naar Bethlehem om de pasgeboren Jezus te zien. Bach onderstreepte hun exotische afkomst met ‘oosterse’ klanken. Hij koos voor een bonte instrumentatie: strijkers, hoorns, blokfluiten en hobo’s da caccia.

Lees meer over BWV 65 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is. Elke vrijdag verschijnt er een nieuwe opname.

Ster advertentie
Ster advertentie