De Klassieken

Kijk All of Bach: Vater unser im Himmelreich, BWV 737

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Vater unser im Himmelreich, BWV 737

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Bart Jacobs in de Sint-Bavokerk in Haarlem.

Vater unser im Himmelreich is Luthers uitleg van het Onze Vader: het enige gebed dat rechtstreeks van Jezus zelf kwam en dat daarom nog altijd een bijzondere plek heeft in het Christendom. Behalve als gezang tijdens de communie was Vater unser im Himmelreich in Bachs tijd ook verbonden aan zondag Rogate, de vijfde zondag na Pasen en dus ook de zondag voorafgaand aan Hemelvaart. Traditioneel trokken dan processies door de velden.

Van de vier verschillende orgelbewerkingen die Bach van dit koraal maakte, is dit de meest ingetogene en tijdloze. Het stuk is geschreven in de stile antico – de ‘oude’, vocale, polyfone zestiende-eeuwse compositiestijl.

Bart Jacobs benadrukt dat archaïsche karakter hier met het zink-register. Naam en klankkleur verwijzen naar de zink of cornetto, een zestiende-eeuws blaasinstrument. Met deze registratie klinkt het orgel als een koperblaasensemble uit de Renaissance.

Lees meer over BWV 737 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie