De Klassieken

Kijk All of Bach: ‘Engelse' suite in A groot, BWV 806

AVROTROS
foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: ‘Engelse' suite in A groot, BWV 806

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Aline Zylberajch in het Huis Bartolotti in Amsterdam.

Het zwierige, quasi-geïmproviseerde gebaar waarmee deze Suite in A groot — en daarmee de hele set van zes ‘Engelse’ suites — begint, klinkt als een enthousiast welkom, een uitnodiging. In vergelijking met andere sets klaviermuziek van Bach die duidelijker een functie als lesmateriaal voor zijn kinderen en studenten hadden, of die demonstraties van zijn compositorisch meesterschap waren, lijken de ‘Engelse’ suites vooral te gaan om speelplezier.

Bij deze eerste suite is dat nog het meest duidelijk. Bach begint met een relatief kort preludium dat niet uitgroeit tot groots concert zoals in de andere suites. Dan volgt een tomeloze opeenvolging van deeltjes (tien in totaal, meer dan de andere suites). Eén courante? Nee, twee! Eén double? Nee, weer twee! Eén bourrée dan? Ook twee! Dat was een bewuste keuze.

Door een vroegere versie van de suite weten we dat Bach één van de twee doubles (variaties) van de tweede courante en ook de tweede bourrée later pas toevoegde. Niet toevallig is juist die tweede bourrée het enige deeltje dat in een mineurtoonsoort staat. Zo brengt Bach richting het einde van de suite toch nog even een donkerdere contrastkleur aan in het verder stralende geheel.

Lees meer over BWV 806 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie