De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: WTC I Prelude en fuga in B groot, BWV 868

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: WTC I Prelude en fuga in B groot, BWV 868

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Diego Ares in Utrecht.

Instrumentale muziek met veel voortekens aan de sleutel (‘zwarte toetsen’) was eeuwenlang nogal uitzonderlijk. Vóór de moderne compromisstemming – de zogenaamde gelijkzwevende stemming, waarbij alles in feite een heel klein beetje onzuiver is – klonken minder gangbare toonsoorten zoals B groot spannend, kruidig of zelfs vals. Toch moet Bach een acceptabel midden hebben gevonden om de 24 toonsoorten in het Wohltemperirte Clavier allemaal acceptabel te laten klinken.

Diego Ares zegt het zelf: B groot is een moeilijke toonsoort, niet alleen qua stemming, maar ook voor de vingers. Om dan zulke vanzelfsprekende muziek te schrijven als deze Fuga, daar toont Bach zich weer een meester van de miniatuur. De vier stemmen zingen vrij en helder, nergens vallen ze elkaar in de rede, en zeker in Ares’ uitvoering volg je de thema-inzetten gemakkelijk: tenor, alt, sopraan, bas en dan met pauzes nog eens tenor en alt. Vervolgens, en dat is echt voor de oplettende luisteraar, geeft Bach het thema twee keer in omkering aan sopraan en alt, voordat hij snel terugkeert naar de ‘rechte’ versie en de bas de slotfase laat inluiden. Uit het tegenthema komen de vele snelle loopjes, met als hoogtepunt tot besluit van de middensectie een spectaculaire afdaling in de diepten van het klavecimbel.

Lees meer over BWV 868 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie