De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: O Mensch, bewein dein Sünde groß, BWV 622

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: O Mensch, bewein dein Sünde groß, BWV 622

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door door Erwin Wiersinga in de Stiftskirche St. Georg in Goslar-Grauhof, Duitsland.

Een orgelwerk zo aangrijpend en ontroerend als deze koraalprelude voor de lijdenstijd is ook voor Bach een zeldzaamheid. Met z’n allen worden we aangesproken op onze verantwoordelijkheid, die wij mensen zoals bekend op een hopeloze manier hebben verzaakt. Gelovigen aller landen, schaamt u! Want Christus heeft ons weliswaar gered, maar daarvoor heeft hij wel een gruwelijke dood moeten sterven.

De ongebruikelijk lange koraalmelodie, die traag aan de luisteraar voorbijtrekt, is ontleend aan een hymne uit 1525. Uiterste soberheid zou goed passen bij de vermanende toon van de tekst. Maar in plaats daarvan is Bach zich hier te buiten gegaan aan een grote dosis versieringen. Het is alsof hij zeggen wil: het is waar, we zijn een stelletje waardeloze lieden, maar echt helpen kunnen we het niet. Daarom hier een pleister op de wonde in plaats van een gevoelige klets om de oren.

Lees meer over BWV 622 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie