De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Cantate Sie werden euch in den Bann tun, BWV 44

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Cantate Sie werden euch in den Bann tun, BWV 44

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door De Nederlandse Bachvereniging o.l.v. Jos van Veldhoven in de Waalse Kerk in Amsterdam.

“Wie jullie doodt zal denken dat hij God een dienst doet”, zingt het koor in het begin van deze cantate. Dit klinkt akelig actueel. Jezus doet dreigende voorspellingen aan zijn leerlingen. “Ze zullen jullie in de ban doen!”, zo waarschuwt hij. Deze tekst was bedoeld voor de zondag na Hemelvaart, een verweesde periode voorafgaand aan de inspiratie van Pinksteren. Jezus probeert hier zijn volgelingen uit te leggen dat hun leven niet altijd makkelijk zal zijn. Zeker in een wereld waarin een deel van de mensen hem afwijst.

Bach ondersteunt de waarschuwingen met een strenge canon, een manier van componeren waarbij de verschillende stemmen elkaar heel exact volgen. Dit past goed bij de dreigende sfeer van de tekst. De urgentie wordt benadrukt door het grillige koor dat plots aansluit. Het klinkt als een volksoproer uit Johannes-Passion die anderhalve maand eerder voor het eerst had geklonken. Pas in de laatste aria en het slotkoraal maakt vervolging plaats voor vertrouwen.

Lees meer over BWV 44 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie