De Klassieken
AVROTROS

Kijk All of Bach: Fuga in a klein, BWV 959

foto: Nederlandse Bachvereniging
  1. Klassiekchevron right
  2. Kijk All of Bach: Fuga in a klein, BWV 959

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De All of Bach van deze week wordt uitgevoerd door Diego Ares in Utrecht.

Klavecinist Diego Ares moet bij deze fuga denken aan de griezel-sitcom The Munsters uit de jaren zestig. Het stuk doet ook wel denken aan de tv-serie The Addams family uit die tijd. Daarin klinkt het klavecimbel vooral in de aftiteling prominent. Kennelijk vonden de makers de klank van het instrument net zo “creepy and kooky” (akelig en raar) en “mysterious and spooky” (mysterieus en griezelig) als de familie zelf. En ook Ares’ vergelijking van deze Fuga in a klein met Bachs grote Toccata en fuga in d klein, BWV 565 is geen toeval: dat is immers het veel gebruikte Bach-werk als spannende (horror) soundtrack in de film. Kortom: net als de bekende Toccata en fuga in d klein is ook deze Fuga in a klein een Gotische Bach.

Lees meer over BWV 959 op de site van All of Bach. Daar is ook het archief te vinden met alle tot nu toe uitgebrachte BWV-nummers.

All of Bach
In aanloop naar het 100-jarige jubileum van de Nederlandse Bachvereniging in 2021 ontstond het idee om alle werken van Bach uit te voeren, in beeld en geluid. Om dichtbij de componist te blijven, worden de werken op passende locaties opgenomen: cantates in een kerk, kamermuziek in huiskamers, orgelmuziek op bijzondere orgels, etc. Dit wordt gedaan met het eigen ensemble en met vele gastmusici. Alle werken zijn gratis te zien en te beluisteren op de website van All of Bach, waar ook interviews op staan en achtergrondinformatie te vinden is.

Ster advertentie
Ster advertentie